Hommerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hommerts
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hommerts Wapen van Hommerts
Details Details
Hommerts (Friesland (hoofdbetekenis))
Hommerts
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 59′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 655[1]
Overig
Postcode 8622
Woonplaatscode 2408
Belangrijke verkeersaders N354
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Hommerts (Fries: De Hommerts) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Sneek en ten oosten van Heeg, tussen de dorpen Jutrijp en Koufurderrige. De dorpskern ligt aan de Zandsloot. Verder stromen de Houtensloot, Tochtsloot en Jeltesloot door het dorpsgebied. In het noordoosten ligt de Anewiel. Dit water is via de Kerksloot verbonden met het Oudhof die onder meer de Ooster Wijmerts en de Prinses Margrietkanaal met elkaar verbindt.

Hommerts vormt samen met Jutrijp een tweelingdorp. De twee dorpen worden te samen ook wel Jutrijp-Hommerts of Hommerts-Jutrijp genoemd, ze liggen beide aan de N354. Hommerts vormt voor een deel het hoofddorp van het tweelingdorp. In 2019 telde Hommerts 655 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Lippenwoude.

Geschiedenis[bewerken]

Hommerts is in de late Middeleeuwen als een waterdorp ontstaan. Het dorp groeide langs de westelijke zijde van de Var, die later de Zandsloot is gaan heten. Door de aanleg van de rijksstraatweg in 1843 ontwikkelde zich het als een langgerekt lintdorp.

In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam daar dan weer langzaam veranderde als zich vanaf de Hettingawei een nieuwbouw ontwikkelde. Zo heeft het midden in het lint een dorpskom gekregen.

Het dorp werd in de 13e eeuw vermeld als Humerke, in 1399 als Hummertze, in 1422 als in Hummertse, in 1426 als in der Hummerze, in 1440 als Humerken, in 1505 als Hommerts en in 1579 als Hommerck.

De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat een grensland, een afgebakend gebied of juist onverdeelde gemeenschappelijke gronden zou duiden, van het Oudfriese woorden merke en mertze. Mogelijk komt het eerste elememt 'hum' (hom) van de persoonsnaam Huga.

Tot 2011 lag Hommerts in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk[bewerken]

De kerk van het dorp, de Johannes de Doperkerk is een zaalkerk uit 1876 met eclectische elementen. De toren heeft een ingesnoerde torenspits.

De kerk is het enige rijksmonument van Hommerts.

Jeltesloot Aquaduct[bewerken]

Aan de zuidzijde van Hommerts ligt er een aquaduct in de Jeltesloot. Het Jeltesloot Aquaduct werd op 23 november 2007 opengesteld voor verkeer en verbindt de N354 in Hommerts en Koufurderrige met elkaar.

Sport[bewerken]

De meeste sportverenigingen in het dorp zijn gezamenlijke verenigingen van het tweelingdorp. De meeste daarvan zijn wel gevestigd in Hommerts. Het onder meer om de kaatsvereniging De Bobbeslach, de voetbalvereniging VV HJSC, volleybalvereniging Far út, zeilvereniging Sterke Yerke, gymnastiekvereniging SHELL en de ijsclub Iendracht.

Cultuur[bewerken]

Beeld van Hennie de Boer uit 2005

Net als bij de sportvereniging zijn de meeste culturele verenigingen gezamenlijke verenigingen van het tweelingdorp. Het betreft onder meer de muziekvereniging Ere Zij God en de toneelvereniging De Spegel. In Hommerts staat tevens het dorpshuis Oan it Far.

Onderwijs[bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, de Van Haersma Buma geheten. Deze is uiteraard ook voor het dorp Jutrijp.

Geboren in Homerts[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Bus (Arriva):

Externe link[bewerken]