Idserdaburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Idserdaburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Idserdaburen (Friesland)
Idserdaburen
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Postcode 8762
Woonplaats (BAG) Hieslum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Idserdaburen (Fries: Idserdabuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De buurtschap ligt ten noordoosten van Workum en ten zuidwesten van Hieslum. Idserdaburen bestaat uit een aantal boerderijen en een woonhuis aan de doodlopende Idserdaweg. Idserdaburen ligt in de Monnikeburenpolder ten zuiden van een zijvaart van de Workumertrekvaart, die naar Hieslum loopt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap werd in 1664 vermeld als Idserdabuyren, in 1718 als Idzerda Buiren en in 1845 als Idserda-Buren. De plaatsnaam duidt op een nederzetting (buren) van het geslacht Idserda of Idzerda.

Op het einde van de buurtschap was de buurtschap Monnikeburen gelegen. De buurtschap bestond uit twee a drie boerderijen. In 1664 werd het vermeld als Monickebuyren, rond 1700 als Monike Buiren en vanaf de 19e eeuw Monnikeburen. In de loop van de twintigste eeuw was er nog sprake van één boerderij en werd Monnikeburen onderdeel van Idserdaburen. De plaatsnaam van de voormalige buurtschap verwijst mogelijk naar de monniken van het klooster Fulda. Dit klooster had enige bezittingen in Hieslum.