Idserdaburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Idserdaburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Idserdaburen (Friesland)
Idserdaburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Postcode 8762
Woonplaats (BAG) Hieslum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Idserdaburen (Fries: Idserdabuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Workum en ten zuidwesten van Hieslum. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Idserdaweg en bestaat voornamelijk uit boerderijen.

Idserdaburen ligt ten zuidoosten van een zijvaart van de Workumertrekvaart, die naar Hieslum zelf stroomt. De camping aan de andere kant van de zijvaart behoort niet tot de buurtschap zelf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap werd in 1664 vermeld als Idserdabuyren, in 1718 als Idzerda Buiren en in 1845 als Idserda-Buren. De plaatsnaam duidt dat een nederzetting (buren) was van of bewoond door het geslacht Idserda of Idzerda.

Op het einde van de buurtschap was de buurtschap Monnikeburen gelegen. De buurtschap bestond uit twee a drie boerderijen. In 1664 werd het vermeld als Monickebuyren, rond 1700 als Monike Buiren en vanaf de 19e eeuw Monnikeburen. In de loop van de twintigste eeuw was er nog sprake van één boerderij.

Daarna verdween langzaam de duiding als een eigen plaats en is onderdeel geworden van Idserdaburen. De plaatsnaam van de voormalige buurtschap verwijst mogelijk naar de monniken van het klooster Fulda. Dit klooster had enige bezittingen in Hieslum.