Westerlittens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerlittens
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Westerlittens (Friesland)
Westerlittens
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 34′ OL
Overig
Postcode 8731
Woonplaats (BAG) Wommels
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Littenserburen Littenserbuorren 2006.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westerlittens (Fries: Littenserbuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Kubaard en ten westen van de Wommels, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Littenserbuorren en een klein deel aan de Krabbedijk, die leidt naar zowel de buurtschap Zwarte Beien als de buurtschap De Bieren. Het ligt aan de andere kant van de N359 gezien vanaf Wommels en ten noorden van de Bolswardertrekvaart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is ontstaan op een terp. In 1469 werd het vermeld als Letenzera zyl, in 1511 zowel Letens als Leetens en als Westerletens en in 1664 als Westerlittens. Het element Wester is er bijgevoegd ter onderscheiding van het dorp Oosterlittens dat wat verderop is gelegen, waar de Bolswardertrekvaart samenkomt met de Franekervaart.

Anders dan bij Oosterlittens wordt er hier wel gedacht dat de plaatsnaam is afgeleid van de persoonsnaam Lêta. De moderne Friestalige naam duidt het dan als een nederzetting (buren/buorren) van de lieden van Lêta. Het wordt ook wel Littenserburen genoemd, een directe vertaling van de moderne Friestalige naam.

Voor de gemeentelijke herindeling in 1984 lag de buurtschap in de gemeente Hennaarderadeel. Daarna tussen 1984 en 2018 in de gemeente Littenseradeel.