Hennaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hennaard
Hinnaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hennaard Wapen van Hennaard
Details Details
Hennaard
Hennaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 56
Detailkaart
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hennaard (officieel, Fries: Hinnaard) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt ongeveer 60 inwoners (2004).

Beschrijving[bewerken]

Hennaard ligt ten oosten van het dorp Wommels. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 lag het dorp in de voormalige gemeente Hennaarderadeel. Hennaard bestaat uit een aantal verspreid liggende boerderijen, maar bijzonder is de kleine kern: enkele woningen staande rond een kleine terp met cirkelvormig grindpad, met in het midden een begraafplaats en een klokkenhuis.

Klokhuis[bewerken]

Het vierkante klokhuis van Hennaard is gebouwd in 1870, op de plek waar de voormalige kerk stond. De voet van het klokhuis bestaat uit stenen (gele moppen) afkomstig van deze rond 1862 gesloopte kerk. Een gevelsteen uit 1731 maakt melding van een reparatie aan de toenmalige kerk. De klok is zonder inscriptie, waarschijnlijk uit de 13e eeuw, en wordt drie maal daags (automatisch) geluid. Op de begraafplaats liggen enkele grafstenen, die zich oorspronkelijk binnen de voormalige kerk bevonden. De geheel is dagelijks vrij toegankelijk voor bezichtiging en het klokhuis bevat een kleine tentoonstelling omtrent de geschiedenis.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]