Sotterum (Cornwerd)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sotterum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Sotterum (Cornwerd) (Friesland (hoofdbetekenis))
Sotterum (Cornwerd)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 23′ OL
Overig
Postcode 8753
Woonplaats (BAG) Cornwerd
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Sotterum is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Makkum en ten noordoosten van Cornwerd, waar het formeel onder valt. De kern van de buurtschap ligt direct aan de Sotterumerdijk en aan de Konwerdervaart. Nabij de buurtschap Engwier liggen ook nog twee huizen.

De buurtschap kent een camping en een hippisch centrum.

Geschiedenis[bewerken]

De buurtschap is op een terp ontstaan. In de 12e eeuw werd door een monnik in Fulda in een kopie van een document uit 944 de plaats Sotrenheim aangehaald. Waarschijnlijk betreft het de buurtschap maar zou eventueel ook een bijna gelijknamige plaats kunnen geweest zijn in de buurt.

In 1543 werd de plaats in ieder geval wel gemeld als Sottum en vanaf de 17e eeuw Sotterum. De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat een woonplaats (heem/um) was van de persoon Sôhtra, gereconstrueerde persoonsnaam.

Bij de buurtschap heeft er een schans gelegen. De schans was in de winter van 1580-1581 opgeworpen in opdracht van de grietman Jancke van Osinga als verdedigingswerk tegen de Spanjaarden bij de bezetting van Makkum. De schans werd in de 19e eeuw nog op kaarten aangegeven.