Viersprong (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viersprong
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Viersprong (Friesland)
Viersprong
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Postcode 8744
Woonplaats (BAG) Schettens
Belangrijke verkeersaders A7
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Viersprong (Fries: Sotterum of Fjouwersprong) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Bolsward, ten noordoosten van Longerhouw en ten zuidoosten van Schettens, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Van Osingaweg, de Viersprong en de Marnedijk. Het heeft een buurtje van een vijftal woningen aan de Viersprong, aan de andere kant van de A7.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is ontstaan op een terp, deze terp werd vroeger waarschijnlijk Sotterum genoemd. Later is dat een veldnaam. De terp lag in de middeleeuwen naast de zeearm de Marne. Bij de terp stond in vanaf vermoedelijk de 15e eeuw de Osinga State. Deze werd in de 18e eeuw verbouwd tot een boerderij.

Er ontwikkelde zich nog een aantal boerderijen. In de 19e eeuw heette deze nederzetting Sotterum en lag ten noorden van het water Marne. Begin 20e eeuw werd de terp afgegraven.

In 2015 vond er een archeologisch onderzoek plaats door het Terpencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Friesland. Er werden ondergronds overblijfsels gevonden van middeleeuwse gebouwen. De oudst gevonden voorwerpen zijn vermoedelijk afkomstig uit de ijzertijd.

In de jaren 30 van de twintigste eeuw ontwikkelde zich ten zuiden aan de weg naar de Longerschouw een buurtje. Dit buurtje bestond in oorsprong uit een viertal huizen en werd als uitbreiding gezien van Sotterum.

Door de aanleg van de A7 werd het gebied versneden en sprak men wel van een viersprong en dit werd ook de duiding voor de buurt, die dan uit een zestal woningen bestond, en later ook de naam van de gehele buurtschap. In het Fries is men later dan weer Sotterum meer gaan gebruiken en met de andere Friese benaming, Fjouwersprong wordt soms alleen het buurtje aan de Viersprong bedoeld.