Lytshuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lytshuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Lytshuizen (Friesland (hoofdbetekenis))
Lytshuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 59′ NB, 5° 36′ OL
Overig
Postcode 8621
Woonplaats (BAG) Heeg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Lytshuizen (Fries: Lytshuzen) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Sneek en IJlst en ten noordwesten van Heeg, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap is enorm verspreid. De weg aldaar gaat bij de Schuttelpoel over in de Rigedyk van het dorp Oudega.

Bij de buurtschap ligt ook de Palsepoel, waaraan een camping is gelegen. Aan de oostelijke kant gaat het over in een andere buurtschap: Osingahuizen.

Geschiedenis[bewerken]

Het is een vrij jonge buurtschap. In de 19e eeuw werd het vermeld als Lijtshuizen. Deze benaming werd ook nog in de 20e eeuw gebruikt. Op het einde van de 20e eeuw raakte ook de spelling Lytshuizen in zwang en uiteindelijk heeft deze het in het begin van de 21e eeuw overgenomen. De Friese benaming Lytshuzen betekent letterlijk "kleinhuizen". Ze zou mogelijk komen van een bijgebouw van een boerderij.

De benaming Kleinhuizen werd dan weer gebruikt ter aanduiding van een buurtschap in de 19e eeuw voor een plaats ten noordwesten van Pingjum. in het Fries ook Lytshuzen. In de loop van de 20e eeuw is men het niet meer gaan beschouwen als een eigen buurtschap. Zo verwijst alleen nog de straatnaam Klein Huisterweg naar deze plek.

Openbaar vervoer[bewerken]