Overleg:Lytshuizen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door ChristiaanPR in het onderwerp Lijtshuizen

LS

Voorstel: veranderen van lemma 'Lijtshuizen' in 'Lytshuzen' (en alle verwijzingen & links). Wikipedia mag niet de oorsprong zijn van een foutief vertaalde naam van deze plek.

Argumenten: 1 Lijtshuizen is niet de vertaling van Lytshuzen (FY voor 'klein-huizen'); 2 noch is het een algemeen geaccepteerde naam voor deze plek; 3 noch geeft klank/uitspraak aanleiding voor deze schrijfwijze; 4 noch is de y/ij-wisseling geaccepteerd bij niet-nominatieve, semantisch-relevante plaatsnamen.

Omdat Lytshuzen een buurtschap is, is er geen 'officiele' NL benaming, zoals bij friese gemeenten, sommige dorpen en steden (vb IJlst/Drylts). De oorspronkelijke, friese benaming - zoals deze sinds jaar & dag door bewoners en de gemeente Wymbritseradiel gebruikt wordt - dient leidend te zijn. Eventuele vertalingen of andere aanduidingen kunnen, onderbouwd, worden toegevoegd.

Voor Friezen komt de schrijfwijze Lijtshuizen als onbegrepen-vertaald over.

(Overigens komt op oude 16e eeuwse NL-kaarten wel Lijtshuzen voor maar dat heeft uiteraard te maken met de niet vastgelegde schrijfwijze voor ij/y.

groetnis – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Nl syborg (overleg · bijdragen) 2 mrt 2010 11:12

Lijtshuizen[brontekst bewerken]

Ik ben erg voor het zo veel mogelijk toepassen van Nederlandse equivalenten van Friese namen, ook als ze officieel zijn -er is een Friese Wiki- maar is de naar Lijtshuizen wel een bestaand Nederlands equivalent of is dit een vernederlandsing? Is er een bron dat Lijtshuizen inderdaad Nederlands is voor Lytshuzen? - - (Gebruiker - Overleg) 28 feb 2013 20:55 (CET)Reageren

Hier wat bronnen:
- Het boek Friese plaatsnamen van K. Gildemacher vermeldt Lytshuizen (met de vermelding dat de vernederlandste spelling Lijtshuizen ook voorkomt)
- Plaatsengids.nl gebruikt Lytshuizen ([1])
- Metapos vermelden Lijtshuizen / Lytshuzen
Volgens de bronnen bestaat dus Lijtshuizen en Lytshuizen wel degelijk als Nederlandse vormen. Maar volgens mij wordt, zoals in het artikel is vermeld, de buurtschap meestal met de Friese naam genoemd. JohanW82 (overleg) 1 mrt 2013 16:54 (CET)Reageren

Dan is er ook nog Kleinhuizen in Pingjum, was dat in het Fries niet ook Lytshuizen? Een dergelijke zinsnede stond er. ChristiaanPR (overleg) 18 jan 2020 22:58 (CET)Reageren