Koudehuizum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koudehuizum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Koudehuizum (Friesland)
Koudehuizum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 27′ OL
Overig
Postcode 8748
Woonplaats (BAG) Witmarsum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Koudehuizum (Fries: Kathuzum of Kâldehuzum) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Harkezijl, ten noordoosten van Wons, ten zuidoosten van Pingjum en ten zuidwesten van Witmarsum, waar het formeel ook onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Koudehuisterdijk.

Het bestaat uit een aantal boerderijen en wat huizen. Met een pad midden in de buurtschap is het verbonden met de buurtschap Kampen. De Koudehuisterdijk loopt in het dorp Witmarsum zelf met de Kamperweg die naar die buurtschap leidt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats werd in 1543 zover bekend voor het eerste genoemd, als zowel Caldehuysem en Coldahuysum. Drie jaar later wordt het vermeld als Caldehusum en Caldhuysen, in 1664 als Koldehuysum, rond 1700 als Koudehusysum, in 1718 als Koude huysum en vanaf de 19e eeuw Koudehuizum, alsook Koudhuizen.

Het tweede element van de plaatsnaam is een datief meervoud van huis, als in de betekenis van een nederzetting. De eerste element duidt het woord koud/kald, in de betekenis niet in gebruik en verlaten.

De plaatsnaam zou op die manier duiden op een nederzetting van enkele huizen die waarschijnlijk enige periode verlaten zijn geweest wegens wateroverlast.