Schettens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schettens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Schettens Wapen van Schettens
Details Details
Schettens (Friesland (hoofdbetekenis))
Schettens
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 282
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Schettens en de protestantse kerk
Schettens en de protestantse kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Schettens (Fries: Skettens) is een oud terpdorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 behoorde Schettens tot de voormalige gemeente Wonseradeel.

Even buiten Schettens op de terp Sotterum, stond eeuwenlang de Osinga State. Deze werd achtereenvolgens door de adellijke families Van Osinga en Van Aysma bewoond. Na het vertrek van de laatste bewoner naar Zutphen, is deze omgebouwd tot boerderij.

De terp Sotterum werd in de 19e eeuw afgegraven, in 2015 startte een archeologische opgraving[1]

Ten noorden van het dorp bevindt zich de eveneens afgegraven terp Bittens. Uit deze terp zijn belangrijke vondsten bekend, zoals een geometrisch versierde pot. Filens hoorde tot 1949 bij Witmarsum en kwam toen door een herindeling bij Schettens.

Kerken[bewerken]

Het terpdorp heeft zowel een protestantse kerk als een gereformeerde kerk. Na 1580 vormden Schettens en Longerhouw samen een kerkelijke gemeente. De hervormde kerk dateert van 1865, maar op dezelfde plek stond al in de middeleeuwen een kerk die meerdere malen is verbouwd en herbouwd. De gereformeerde kerk werd opgericht op 7 december 1888 in een houten schuur. Tot de werkelijke bouw van de kerk in 1907 werden de diensten vanuit deze schuur gehouden. Sinds 1988 wordt het gebouw van de voormalige gereformeerde kerk niet meer als kerk gebruikt.

Aantal inwoners[bewerken]

1749 1954 1959 1964 1969 1974 2004 2009
90 341 312 307 301 278 284 274

Verenigingen[bewerken]

  • SLS - o.a. kaatsen
  • De Pommeranten - biljarten
  • Lyts Begjin - klaverjassen
  • De Lofstem - koor
  • Begrafenisver. gedenk te sterven
  • Dorpshuis De Terp
  • Ver. Dorpsbelang
  • Stichting Doarpsfeesten Skettens-Longerhou
  • Vrouwenver. 'Wees een zegen'
  • Meer Bewegen voor Ouderen

Straten[bewerken]

Van Osingaweg, Bittenserpaed, Skelte van Aysmastrjitte, Filenserwei, Viersprong, Marnedijk.

De Van Osingaweg is vernoemd naar de familie Osinga, bewoner van de Osinga State. Bittenserpaed is de weg naar de terp Bittens. De Skelte van Aysmastrjitte is vernoemd naar kolonel Schelte van Aysma, bewoner van de Osinga State. De Filenserwei herinnert aan de voormalige buurtschap Filens nabij Schettens. De buurtschap bestond in 1840 uit 3 panden. De postcode van de Filenserwei, die nog steeds uit die 3 panden bestaat, is 8744 ER. De Viersprong is genoemd naar het kruispunt van twee wegen: één van Bolsward naar Makkum en de andere van Schettens naar Longerhouw. Bij dit kruispunt is een buurtschap ontstaan welke bij Schettens hoort, maar na de komst van de A7 dicht bij Longerhouw ligt. De Marnedijk is een streek die aan de voormalige zeeslenk 'De Marne' ligt.

Dorpskrant[bewerken]

Vanaf 1 september 1983 verschijnt er maandelijks in Schettens en Longerhouw de dorpskrant, Viadukt genaamd. De naam viadukt is een verwijzing naar de letterlijke verbinding tussen beide dorpen, omdat de snelweg A7 sinds vele jaren de dorpen scheidt.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]