Gaast (Súdwest-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaast
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Gaast Wapen van Gaast
Details Details
Gaast (Súdwest-Fryslân) (Friesland (hoofdbetekenis))
Gaast (Súdwest-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 25′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 190
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Gaast is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 lag Gaast in de voormalige gemeente Wonseradeel.

Geschiedenis[bewerken]

Gaast komen we rond 1270 tegen in oude geschriften als Lutkegast, kleine gaast, anders gezegd: zandige hoogte. Het is gelegen tegen de voormalige Zuiderzeedijk. De Dijkvaart loopt achter de kleine kern van het dorp langs. Werd Gaast voorheen bevolkt door jagers, schippers en matrozen, nu verdienen de meeste inwoners de kost in de agrarische sector.

Gaast is een oud vissersdorp. Bekend is dat inwoners van Gaast betrokken waren bij de walvisvaart. Lange tijd was in een huis een steen ingemetseld met de afbeelding van een walvis.

In 1995 werd er in het wegdek van de Buren in Gaast een walvis ingestraat, als herinnering aan de walvisvaart en ter compensatie van het verdwijnen van de gevelsteen uit het dorp. Nu ligt de steen in het Scheepvaartmuseum te Sneek. Dankzij de inzet van dorpsbelang en in samenwerking met het Fries Scheepvaartmuseum is er een kopie van de steen gemaakt. Deze kopie is ingemetseld in 'de Fûke' te Gaast.

Van 1913 tot 1941 was er in Gaast een reddingstation van de N.Z.H.R.M., om schepen in nood hulp te bieden op wat toen nog de Zuiderzee was.

Kerk[bewerken]

De hervormde kerk uit de veertiende eeuw met een uit 1763 stammend houten torentje werd in 1906 ommetseld, zodat zij veel weg heeft van de hier ook aanwezige gereformeerde kerk, een verbouwde school. In het hervormde kerkje preekte in de zeventiende eeuw zeemansdominee Adam Westerman, die in een stichtelijk boek ((Groote) Christelycke Zee-vaart (1611)), waarschuwde voor "vreemde vrouwen, drank en tabak". Een van zijn opvolgers. Petrus Vomelius, zou een halve eeuw later de laan uitgestuurd worden wegens liederlijk gedrag.

Straten[bewerken]

Boerestreek, Sielansreed, Greide, Zeedijk, Zandlaan, Buren, Meerweg.

Dienstverlening[bewerken]

  • De buurtbus zorgt voor de ontsluiting van Gaast. Hierdoor zijn Workum en Makkum per bus gemakkelijk te bereiken.
  • Bij het dorpshuis hangt vanaf 2010 een AED Appraraat.

De ijsschotsen van 2010[bewerken]

IJsschotsen op het IJsselmeer bij Gaast

In de winter van 2010 ontstonden achter de dijk op het IJsselmeer ijsschotsen van een hoogte van wel 6 meter. Door het vertoon van de ijsschotsen in de media in binnen- en buitenland kwamen er rond de 25.000 mensen op de ijsschotsen af. De enorme ijsschotsen waren ontstaan door bewegen van ijsplaten door de harde wind.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]