Kampen (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kampen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kampen (Friesland)
Kampen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 27′ OL
Overig
Postcode 8748
Woonplaats (BAG) Witmarsum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Kampen (Fries: De Kampen) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Koudehuizum, ten zuidoosten van Pingjum en ten (noord)westen van Witmarsum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Kamperweg.

Kampen bestaat een aantal boerderijen en wat huizen aan de Pingjumervaart. Naast dat Kamperweg doorloopt tot in de bebouwde kom van Witmarsum loopt er ook een pad die het direct verbindt met Koudehuizum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam duikt zover bekend voor het eerst op in 1486 als Oppa Campen. De bewoning van de boerderij die de oorsprong vormt van de plaats werd vermeld als Fedda oppa Kam in dat jaar. Waarschijnlijk is de schrijver de slot-p vergeten daarbij.

In 1664 staat de plaats vermeld als de plek waar de Aggamastate staat vermeld. Deze state is later nog eens extra versterkt zo blijkt uit de 18e eeuw, toen het vermeld als Aggema. Deze benaming komt ook nog voor in de 19e eeuw op het kadaster. Maar het huis is wat later, in 1900 vervangen door een boerderij.

De andere boerderij dateert uit 1889. De oudste huizen zijn die aan de vaart, die uit 1880 beide komen. De plaatsnaam zou duidend op het feit dat het op een afscheiden land was gelegen.

Geboren in Kampen[bewerken | brontekst bewerken]