De Blokken (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Blokken
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Blokken (Friesland)
De Blokken
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 26′ OL
Overig
Postcode 8749
Woonplaats (BAG) Pingjum
Foto's
Gelijknamige boerderij in de buurtschap
Gelijknamige boerderij in de buurtschap
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

De Blokken is een buurtschap, in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Kimswerd en ten noordwesten van Pingjum, waar het formeel ook onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan een gelijknamige weg. De bewoning aan De Blokken zelf bestaat uit een tweetal huizen en een boerderij die de naam draagt van de buurtschap.

Ten noorden van de buurtschap stroomt de Bedelaarsvaart. Aan de andere kant van de vaart ligt de buurtschap Dijksterburen.

Soms worden de eerste huizen aan de aansluitende Riegeweg ook bij de buurtschap De Blokken gerekend. De eerste bewoning aan de Riegeweg bestaat uit een tweetal huizen en een boerderij. Oorspronkelijk maakte de gehele bewoning aan de Riegeweg deel uit van de buurtschap Pingjumerrijge, maar deze wordt niet meer als een eigen plaats gezien.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Blokken werd voor het eerst aangehaald als een veldnaam in 1493, dae Blocken en in 1718 als De Blokken. In 1823 werd het als plaats aangehaald als De Blokke en in 1840 als De Blokken.

De plaatsnaam en veldnaam zou mogelijk vernoemd zijn naar het feit dat het bouwland blokvorming zou zijn geweest. Het kan duiden op een door een sloot/gracht of omheining afgesloten akkergebied waarmee de blokvormigheid werd gerealiseerd.