Ferwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ferwoude
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ferwoude (Friesland)
Ferwoude
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,16[1] km²
- land 7,08[1] km²
- water 0,08[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
220[1]
(31 inw./km²)
Woningvoorraad 87 woningen[1]
Overig
Postcode 8761
Woonplaatscode 2308
Foto's
Dorpsbeeld
Dorpsbeeld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Ferwoude (Fries: Ferwâlde) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Ferwoude ligt ten noorden van Workum en ten zuidoosten van Gaast. Het dorp ligt aan het kanaal de Djippert. In 2023 telde het dorp 220 inwoners. Onder het postcodegebied van het dorp vallen de buurtschappen Doniaburen, Scharneburen en Wonneburen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ferwoude is een laaggelegen komdorp en had vroeger uitgestrekte landerijen had met veel boerderijen, waardoor Ferwoude een grote stem had in de grietenij Wonseradeel. Het grootste inkomen was de veeteelt.

In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Forwalda, in 1315 als Vorwalde, in 1333 als Forwalde, in 1399 als Werwoude, in 1496 als Forwolde en in 1511 als Ferwalde. De naam zou kunnen duiden op een dichtbij gelegen moerasbos. Tot 2011 maakte Ferwoude deel uit van de toenmalige gemeente Wonseradeel.

Kerk van Ferwoude

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De veelkleurige kerk van Ferwoude heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het verhaal gaat dat delen van het oorspronkelijke, tufstenen gebouw in 1762 zijn afgebroken om te worden verkocht aan de cementindustrie in Makkum. Vijf jaar later werd de kerk herbouwd en in de 19e eeuw werd de kerk nog eens grondig vernieuwd.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een kaatsvereniging KV Trije Yn Ien en een biljartclub

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een dorpshuis, De Djippert en is vernoemd naar de gelijknamige vaart in het dorp. Verder kent het dorp een zangvereniging en toneelvereniging.

De timmerwerkplaats

Verder is de timmerwerkplaats van de bekende bewoner Inne Rinkes Veenstra te bezichtigen. Naast zijn timmerwerk had Veenstra grote interesse voor sterrenkunde en alternatieve geneeswijzen. De werkplaats was enige tijd dicht omdat het gebouw gerenoveerd moest worden maar sinds juni 2018 is het weer te bezichtigen.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had al voor 1800 een school. De basisschool heette de De Finne en fuseerde in 1991 met de school van Gaast, die moest sluiten wegens te weinig leerlingen. De Finne zelf moest na het schoolseizoen 2015-16 ook de deuren wegens hetzelfde probleem.

Geboren in Ferwoude[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ferwoude van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.