Ferwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferwoude
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ferwoude (Friesland)
Ferwoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
225[1]
Overig
Postcode 8761
Woonplaatscode 2308
Foto's
Dorpsbeeld
Dorpsbeeld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Ferwoude (Fries: Ferwâlde) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Workum, ten zuidwesten van Parrega en ten zuidoosten van Gaast. De dorpskern ligt aan de Djippert die het met de Dijkvaart verbindt. De dijkvaart stroomt langs de voormalige Zuiderzeedijk.

Bij Ferwoude en Workum ligt er een groot buitendijksgebied langs de Zeedijk vooraleer het IJsselmeer begint. In 2021 telde het dorp 225 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Doniaburen, Scharneburen en Wonneburen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ferwoude is een laaggelegen komdorp. Het werd vroeger wel een groot dorp genoemd omdat het uitgestrekte landerijen had met niet onbelangrijke boerderijen. Het had daardoor ook relatief gesproken zeer veel stemgerechtigde in de grietenij Wonseradeel. Het grootste inkomen was de veeteelt.

In de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Forwalda, in 1315 als Vorwalde, in 1333 als Forwalde, in 1399 als Werwoude, in 1496 als Forwolde en in 1511 als Ferwalde. De plaatsnaam zou duiden op het feit dat het voor of dichtbij (for) een moerasbos (wald/wold) was gelegen.

Op het eind van de twintigste eeuw en begin 21ste eeuw kende het dorp aan voornamelijk de Buren kleine uitbreidingen van de bewoning. Tot 2011 maakte Ferwoude deel uit van de toenmalige gemeente Wonseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De veelkleurige kerk van Ferwoude kent een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het verhaal gaat dat delen van het oorspronkelijke, tufstenen gebouw in 1762 zijn afgebroken om te worden verkocht aan de cementindustrie in Makkum. Vijf jaar later werd de kerk herbouwd en in de 19e eeuw werd de kerk nog eens grondig vernieuwd.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft samen met Gaast de kaatsvereniging KV Trije Yn Ien en verder een eigen biljartclub

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, De Djippert geheten en is vernoemd naar de gelijknamige vaart in het dorp. Verder kent het dorp een eigen zangvereniging en toneelvereniging.

De timmerwerkplaats

Verder is de timmerwerkplaats van de bekende bewoner Inne Rinkes Veenstra te bezichtigen. Naast zijn timmerwerk had Veenstra grote interesse voor sterrenkunde en alternatieve geneeswijzen. De werkplaats was enige tijd dicht omdat het gebouw gerenoveerd moest worden maar sinds juni 2018 is het weer te bezichtigen.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had al voor 1800 een eigen school voor de kinderen. Uiteindelijk, in 1955 werd de laatste school geopend. De basisschool was de De Finne geheten en fuseerde in 1991 met de school van Gaast, die moest sluiten wegens te weinig leerlingen. De Finne zelf moest na het schoolseizoen 2015-16 ook de deuren wegens hetzelfde probleem.

Geboren in Ferwoude[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ferwoude van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.