Ferwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferwoude
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Ferwoude Wapen van Ferwoude
Details Details
Ferwoude
Ferwoude
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Inwoners (1/7/2011) 247
Overig
Website www.gemeentesudwestfryslan.nl
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Foto's
Kerk van Ferwoude
Kerk van Ferwoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Ferwoude (Fries: Ferwâlde) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 maakte Ferwoude deel uit van de voormalige gemeente Wonseradeel. Ferwoude telt ruim tweehonderd inwoners.

Het dorp ligt aan de voormalige Zuiderzeedijk, net boven Workum, midden in uitgestrekte landerijen. Het is een compact dorp waar oudere huizen en nieuwbouw met elkaar verweven zijn.

Geschiedenis[bewerken]

De veelkleurige kerk van Ferwoude kent een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het verhaal gaat dat delen van het oorspronkelijke, tufstenen gebouw in 1762 zijn afgebroken om te worden verkocht aan de cementindustrie in Makkum.[bron?] Vijf jaar later werd de kerk herbouwd en in de 19e eeuw werd hij grondig vernieuwd.

Buurtschappen[bewerken]

De buurtschappen Doniaburen, Scharneburen en Wonneburen zijn onderdeel van Ferwoude.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De kerk van Ferwoude.
  • De timmerwerkplaats van Inne Rinkes Veenstra. Naast zijn timmerwerk had Veenstra grote interesse voor sterrenkunde en alternatieve geneeswijzen. Helaas is de werkplaats op dit moment gesloten en tijdelijk geen onderdeel meer van de Aldfaers Erf Route. Er liggen plannen om de werkplaats opnieuw leven in te blazen.[bron?]

Wonen en leven[bewerken]

Ferwoude is van oorsprong een sterk agrarisch dorp. De laatste jaren[bron?] is aan de Buren en de Djipwei een nieuwe wijk gebouwd. Voor de dagelijkse boodschappen gaan de inwoners naar Workum, Makkum en Bolsward. Het dorp heeft een basisschool, De Finne, en een dorpshuis, De Djippert, dat vernoemd is naar de gelijknamige vaart in het dorp.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]