A-merk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Bij consumentengoederen wordt met een A-merk een merk bedoeld dat een hoge naamsbekendheid en goede reputatie heeft en toonaangevend is qua prijs en kwaliteit van dat specifieke goed. Voor A-merken wordt vaak reclame gemaakt om de naamsbekendheid te vergroten en gevestigde reputatie te handhaven of zelfs te versterken.

Supermarkten proberen met deze A-merken te concurreren door zogenaamde huismerken te voeren, die vaak qua vormgeving van de verpakking op het A-merk lijken.

Ook wel: de merken met een distributiespreiding van meer dan 75%, dat wil zeggen dat ze in zeker driekwart van de in aanmerking komende winkels in de branche verkrijgbaar zijn. Omdat er tevens op grote schaal reclame voor wordt gemaakt, zijn ze vrij bekend: ze beheersen zo'n 2/3 van de markt. Een A-merk straalt kwaliteit, status en zekerheid uit en heeft daardoor een hoge toegevoegde waarde.[1]

B-merk[bewerken]

Een B-merk is een merk dat minder bekendstaat maar niet noodzakelijkerwijs dient onder te doen voor de kwaliteit van een A-merk en meestal goedkoper is. Soms en met name bij voedingsproducten, wordt een B-merk product in dezelfde fabriek of produktielijn geproduceerd als het A-merk van die producent. Het onderscheid kan dan zijn in de kwaliteitseisen of de wijze waarop het product in de markt wordt gezet.

C-merk[bewerken]

Ook wel wordt over een C-merk gesproken waarbij dan bijvoorbeeld het huismerk van een supermarktketen het 'B-merk' is en een nog goedkopere variant het 'C-merk' is (bijvoorbeeld Euroshopper bij de Albert Heijn).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Verhage, grondslagen van de Marketing.