Frits van Eerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frits van Eerd
Van Eerd (2019)
Algemene informatie
Geboortenaam Godefridus Franciscus Theodorus van Eerd
Geboren 25 maart 1967
Veghel
Land Vlag van Nederland Nederland
Bekend van Jumbo Supermarkten
Portaal  Portaalicoon   Economie

Godefridus Franciscus Theodorus van Eerd (Veghel, 25 maart 1967) is een Nederlands ondernemer en autocoureur.[1][2] Als algemeen directeur en mede-eigenaar gaf hij tot september 2022 leiding aan Jumbo Groep Holding BV, een Nederlandse keten van supermarkten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Eerd studeerde Bedrijfskunde in Utrecht en de Verenigde Staten, waarna hij in 1992 in dienst van Jumbo trad. Als productmanager van de broodafdeling klimt hij op tot supermarktmanager in Tilburg en werd in 1996 naast zijn vader Karel van Eerd general manager van Jumbo, op dat moment nog een kleine supermarktketen met 37 winkels.

Van Eerd is samen met zijn vader Karel van Eerd en zijn zussen Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd eigenaar van Jumbo Groep Holding BV. Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd zijn eveneens werkzaam bij Jumbo, respectievelijk als Chief Customer Officer en Manager Cultuur en DNA. Van Eerd vormde tot 2022 samen met Colette Cloosterman-van Eerd, CFO Ton van Veen en COO Cees van Vliet de raad van bestuur van het bedrijf. Onder leiding van Van Eerd (vanaf 2002 algemeen directeur, in 2009 gelauwerd als Topman van het Jaar) worden Super de Boer (2009), C1000 (2012), La Place (2016), Smulweb (2018), EMTÉ (2018) en Agrimarkt (2019) door Jumbo overgenomen. Daarnaast nam Mississippi Ventures, het investeringsvehikel van de familie Van Eerd, onder zijn leiding de HEMA over (2020).[3] In 2022 zijn er in Nederland 705 Jumbosupermarkten.[4] Kenmerkend voor die groei zijn tevens de in 2013 gelanceerde Jumbo Foodmarkt (waarmee Jumbo de klant “een unieke foodbeleving” wil bieden), in 2017 gevolgd Jumbo City (binnenstedelijke gemakswinkels). In diezelfde periode is Jumbo gestart met het online kunnen bestellen en thuis laten bezorgen van boodschappen. In 2019 heeft Jumbo bovendien de eerste winkels in België geopend.

Onderzoek naar witwassen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 september 2022 deden de politie en FIOD een inval bij de woning van Van Eerd in verband met een grootschalig witwasonderzoek op diverse locaties waaronder ook het hoofdkantoor van het Jumboconcern in Veghel. Het witwassen via onder meer onverklaarbare grote contante stortingen zou gebeuren door het doen van transacties in onroerend goed, de handel in auto's en sportsponsoring.[5] Medewerkers van de FIOD namen documenten mee en het huis en een auto op het terrein werden doorzocht.[6] Van Eerd werd dezelfde dag aangehouden op verdenking van witwassen.[7] Na zeven dagen werd hij vrijgelaten, maar bleef verdachte.[8] Op 23 september 2022 trad hij terug als algemeen directeur van Jumbo; officieel zou zijn terugtreden "tijdelijk" van aard zijn.[9] Op 6 maart 2023 werd interim-ceo Ton van Veen van Jumbo definitief benoemd tot algemeen directeur, waarmee duidelijk werd dat Van Eerd in die positie niet zou terugkeren.[10][11]

Nevenactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Autosport[bewerken | brontekst bewerken]

Van Eerd is sinds jonge leeftijd actief in de autosport. Met zijn eigen team (VES Racing) racete hij vanaf 1993 in de Formule Renault, waarin hij in 1996 kampioen van de Benelux werd. Vanaf 2000 was hij met name actief in de rallysport en won daarin (in 2006) het Nederlands Kampioenschap. Daarna startte (en finishte) hij vijf keer in de Dakar-rally. In 2017 debuteerde Van Eerd met het door hem opgerichte Racing Team Nederland in de zogeheten LMP2-klasse van de European Le Mans Series en de 24 uur van Le Mans. Een jaar later promoveerde hij met Racing Team Nederland naar het FIA World Endurance Championship, het wereldkampioenschap waar de 24 uur van Le Mans onderdeel van uitmaakt. In 2019 won Van Eerd samen met zijn teamgenoten Giedo van der Garde en Nyck de Vries de voor dat WK meetellende 6 Hours of Fuji; de eerste keer in de historie dat een Nederlands team een race om het FIA World Endurance Championship wist te winnen. Naast zijn activiteiten als autocoureur, heeft Van Eerd een collectie Formule 1-auto’s verzameld, die hij met VES Racing restaureert en regelmatig inzet tijdens evenementen en races voor historische racewagens. Zo was hij jarenlang succesvol in de zogeheten BOSS Series, een kampioenschap voor oudere Formule 1-auto’s.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Met Jumbo werd Van Eerd eind 2013 de eerste sponsor van Max Verstappen, die toen de overstap maakte van de kartsport naar de autosport. Daarnaast is hij met Jumbo nauw betrokken bij de loopbaan van IndyCar-coureur Rinus van Kalmthout, ondersteunde hij Nyck de Vries in de tijd dat hij kampioen werd in de Formule 2 en is hij al jaren sponsor van de meervoudig wereldkampioen motorcross Jeffrey Herlings. Middels het Junior Team powered by Racing Team Nederland verbindt hij zich met Jumbo aan de zogeheten Micro Max- en Mini Max-klasse van de Nederlandse kartsport; de bakermat van nieuw racetalent.

Spitfires[bewerken | brontekst bewerken]

Van Eerd heeft drie zeldzame Supermarine Spitfire-gevechtsvliegtuigen laten restaureren: een Spitfire LF.XVIe die in de Tweede Wereldoorlog gevlogen heeft bij het Nederlandse 322 Dutch squadron van de Royal Air Force, een zogeheten dual-Spitfire TR.8 / LF.VIII en een Spitfire F Mk.Ia waarvan de restauratie nog gaande is. De Spitfires maken regelmatig demonstratievluchten in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Van Eerd speelt trompet in zijn band Factor 12. In 2008 scoorde Van Eerd bovendien een Top 40-hit met het nummer Wij doen het licht wel uit dat hij opnam met De Gebroeders Ko.

Vermogen en inkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

De dividenduitkering die de hele familie Van Eerd, die alle Jumbo-aandelen bezit, in 2017 deed, bedroeg 40 miljoen euro.[12][13] Het vermogen van zijn onlangs overleden vader Karel van Eerd werd door zakenblad Quote geschat op 2,9 miljard euro. Uit een berekening blijkt dat het vermogen van Frits van Eerd, als de erfenis gelijk wordt verdeeld over de drie Van Eerd-telgen, ongeveer 960 miljoen euro bedraagt.

Zie de categorie Frits van Eerd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.