Café de Wereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Café de Wereld was een Nederlandse satirische animatieserie die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op de VARA.

In Café de Wereld komen karikaturen van bekende Nederlanders samen in een virtueel café. Afleveringen staan vaak in het teken van een bepaald thema. Rond dit thema vinden grappen plaats en ontstond er een algemene discussie onder de bezoekers.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De serie was bedacht door Philip Woldringh. De door IDTV en Motek Entertainment geproduceerde serie was voor het eerst te zien in september 2003 als onderdeel van het televisieprogramma Vara Laat. Tot mei 2005 werd het uitgezonden in de opvolger van Vara Laat: Vara Live. Vanaf eind 2005 was het weer op televisie, in het programma De Wereld Draait Door, tot 2007. Er zijn meer dan 400 afleveringen gemaakt.

Comic House is verantwoordelijk voor alle karikaturen uit de serie. Er wordt voor elke karikatuur eerst een 2D ontwerp gemaakt. Op basis van zo'n ontwerp wordt vervolgens een 3D model gebouwd. Deze 3D modellen worden daarna door Motek gebruikt voor de 3D-computeranimaties en motion capture. Nadat de stemmen zijn ingesproken in een geluidsstudio door stemacteurs worden de bewegingen er bijgevoegd. Deze worden gemaakt door acteurs in pakken met daarop sensoren. De bewegingen van deze acteurs corresponderen met de bewegingen van de personages.

Eén aflevering was gebaseerd op RTL Boulevard met Beau van Erven Dorens, Gerard Joling en Prinses Máxima en heette " Café Boulevard".

Café de Wereld was genomineerd voor een Gouden Roos (Rose d'Or) in de categorie Best Comedy.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Café de Wereldcup 10-6-2006 29 4

Stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Van de volgende acteurs is bekend dat ze de stemmen voor Café de Wereld-personages verzorgen:

In het eerste seizoen deed Kees Prins (Jiskefet) het typetje van barman Henk. In het tweede seizoen deed Tony Neef de stem van barman Remco. Later werd de rol van barman overgenomen door Jurriaan de Cock uit de serie Baantjer. Barman Remco kwam in één aflevering in 2007 terug. Deze aflevering is tevens een special.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst met bekende Nederlanders die in het café te vinden zijn/waren: