Comic House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Comic House is een organisatie van stripmakers, cartoonisten en animatoren, opgericht in 1984 in Amsterdam. Het collectief bestaat uit een kleine 100 zelfstandige auteurs die hun talenten en krachten hebben gebundeld. Sinds 1984 worden de zakelijke en creatieve belangen van deze creatieve groep vanuit de centrale vestiging in Amsterdam behartigd.

Geschiedenis[bewerken]

Het idee voor Comic House ontstond in 1984 toen striptekenaars en schoolvrienden Marcel Bosma en Hans Buying een lang gekoesterd plan in vervulling lieten gaan: een studio in Amsterdam. Ruim 20 collega's uit de directe omgeving van de beide tekenaars reageerden enthousiast op het idee om zich gezamenlijk onder de naam Comic House te presenteren.

Met de komst van een Amiga computer in 1987, begon animatie binnen de studio een grotere rol te spelen. In 1988 maakte Hans Buying de leader voor het VPRO programma De Brillekoker. Dit experiment trok de aandacht van Hanco Kolk en Peter de Wit, die met plannen liepen om hun populaire strip Mannetje & Mannetje voor televisie te bewerken. Hans Buying bedacht een simpele maar doeltreffende manier om de serie met beperkte middelen op de buis te krijgen. De VPRO zond de serie drie seizoenen lang uit. Mannetje & Mannetje wordt nu nog steeds gebruikt bij opleidingen, workshops en lezingen, als een vroeg voorbeeld van het gebruik van de computer in animatie en de ontwikkeling van een nieuwe beeldtaal.

Nadat Wilbert Plijnaar en Piet Kroon de creatieve gelederen versterkten groeide de studio van Comic House gedurende de jaren 90 uit tot een belangrijke producent op het gebied van 2D en 3D animatie. Samen met een aantal collega's richtte Comic House in 1994 de Society of Artists Agents Holland (SAAH) op. Deze vakorganisatie zorgde voor breed gedragen leverings- en betalingsvoorwaarden, en maakte vaste afspraken over gebruiksrechten van illustraties.

Comic House werd in 2013 onderscheiden met de P. Hans Frankfurtherprijs, de jaarprijs voor bijzondere verdiensten, genoemd naar de in 1996 overleden oprichter van Het Stripschap. De onderscheiding werd op zaterdag 9 maart uitgereikt door Tamar en Arthur Frankfurther tijdens De Stripdagen in Gorinchem.

Bekend werk van Comic House-auteurs[bewerken]

Tot de bekendere leden van het collectief behoren onder meer Peter de Wit, Hanco Kolk, Hein de Kort, Wilbert Plijnaar, TRIK, Lectrr, Eric Heuvel, Mark Retera, en Maaike Hartjes.

Lijst van aangesloten auteurs[bewerken]

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K


L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Externe link[bewerken]