Intertoys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Intertoys
Vestiging Intertoys in Hoofddorp
Motto of slagzin Heel goed in speelgoed
Oprichting 25 juni 1976
Opheffing 21 februari 2019, doorstart 8 maart 2019
Oorzaak einde Faillissement, doorstart
Eigenaar Michiel Witteveen
Hoofdkantoor Amsterdam
Producten Speelgoed, multimedia, elektronica en toebehoren.
Website http://www.intertoys.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Intertoys is een Nederlandse speelgoedketen en verkoopt naast speelgoed ook multimedia en andere toebehoren. De organisatie heeft 203 (maart 2020) winkels verspreid over heel Nederland. Het is samen met het Belgische Maxi Toys onderdeel van de Mirage Toys Group B.V.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Inkooporganisatie "Hobo Faam" startte op 25 juni 1976 met de inkoop van speelgoedartikelen. Er werden een serie eigen speelgoedwinkels opgezet. Eind 1976 waren er zeven bedrijven, onder andere in Hoorn, Veghel, Enkhuizen en Eindhoven. Tot 1979 voerden deze winkels eigen handel met eigen inkoop en een eigen naam naast de gemeenschappelijke naam "Intertoys". In 1979 ontstond het Intertoys-logo en gemeenschappelijke inkoop voor de winkels.

In 2005 nam Intertoys ook zijn intrek in België. Hier waren in alle grootsteden Christiaensen-speelgoedwinkels te vinden, tot deze in 2004 door Blokker werden opgekocht. Vele Christiaensen-filialen werden gesloten; enkele anderen werden omgebouwd tot een Intertoys- of Bart Smit-winkel omdat deze namen bekender waren. De Belgische Intertoys-winkels bevonden zich in Aalst, Baarle-Hertog, Keerbergen, Knokke, Leuven, Luik, Overijse, Tongeren, Wijnegem en Brussel.

Een IntertoysXL vestiging in Hoofddorp. Dit waren voorheen Toys XL filialen

Medio 2016 werd bekend dat de speelgoedketens Toys XL en Bart Smit verder gingen onder de naam Intertoys.[1] Blokker verwachtte hiermee de klant beter van dienst te kunnen zijn. De Nederlandse winkels van Bart Smit werden vanaf begin 2017 omgebouwd tot Intertoys-vestigingen.[1] De filialen van Toys XL werden begin 2018 omgebouwd en veranderd in IntertoysXL Filialen. De reden om de winkel tot XL-varianten om te dopen was onder andere de grote oppervlakte van de winkels en dat deze filialen meer speelgoed aanboden dan een Intertoys-vestiging van normaal formaat.

Tot december 2017 maakte Intertoys deel uit van Blokker Holding. Op 12 oktober 2017 maakte Blokker bekend dat Intertoys, met circa 4000 medewerkers, werd verkocht aan de Britse Alteri Investors.[2] De overname was begin december 2017 afgerond.[3]. Intertoys had in 2017 circa 500 winkels, waarvan ongeveer 450 in Nederland (met ruim 100 franchisewinkels en 15 XL megastores).

Begin februari 2019 vroeg Intertoys surseance van betaling aan en werd op 21 februari van dat jaar failliet verklaard.[4] De winkels bleven open op verzoek van de curatoren. Het bedrijf werd vervolgens aangekocht door de Portugese speelgoedspecialist Green Swan die het in afgeslankte vorm zal voortzetten. Begin september 2019 werd Intertoys verkocht aan Mirage Toys Group B.V. (het vroegere Blokker Holding). Tegenwoordig (maart 2020) heeft Intertoys 123 eigen winkels en 80 franchisefilialen in Nederland. Intertoys heeft circa 1100 werknemers. Het hoofdkantoor van Intertoys is gevestigd in Amsterdam.[5]

Het Speelboek[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste reden van de oprichting van een overkoepelend orgaan 'Intertoys' in de eind jaren zeventig was de hoge kostenpost van individuele marketing. Intertoys riep daarom in 1987 het 'Speelboek' in het leven. Later verschijnt ieder jaar in de septembermaand een speelboek, voornamelijk met de Sinterklaas- en Kerstperiode op het oog. In dit speelboek staat tevens een wedstrijd waarbij het meestal de bedoeling is om verborgen items in het speelboek of in de winkel te vinden en deze te tellen. Verder werd in het speelboek van 1998 tot 2009 de datum van Domino Day vermeld op de pagina met domino-artikelen.

Winkelmascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het speelboek verscheen ook een winkelsymbool in 1987. Het olifantje genaamd 'Toy Toy', ontworpen door Comic House, werd het symbool voor Intertoys Holding en al haar winkels. De eerste manifestatie was op het eerste speelboek in 1987. Pas in 1994 werd 'Toy Toy' officieel het symbool. In september 2017 verscheen een speelboek waarin Toy Toy in tegenstelling tot eerdere edities niet meer te vinden is. Dit speelboek doet qua formaat ook sterk denken aan de vroegere Bart Smit speelboeken en is daarmee, nadat Bart Smit in Intertoys is opgegaan, een breuk met het Intertoys-verleden. Begin oktober 2017 verscheen ook een beta-versie van een nieuwe Intertoys-website online, waarop Toy Toy ontbreekt. Al eerder, in november 2016, werd in Amersfoort een proefwinkel geopend waarin nergens deze olifant te vinden is. Per november 2019 is Toy Toy weer terug te vinden in de fysieke winkels, in het speelboek en op de website van Intertoys. Toy Toy heeft een vernieuwd uiterlijk gekregen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]