Bart Smit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart Smit
Vestiging Bart Smit in Emmen, later een Intertoys, inmiddels gesloten [1].
Vestiging Bart Smit in Emmen, later een Intertoys, inmiddels gesloten [1].
Motto of slagzin 't juiste cadeau!
Oprichting 1 juni 1967
Oprichter(s) Bart Smit
Eigenaar Alteri Investors
Hoofdkantoor Volendam
Producten Speelgoed, multimedia, elektronica en toebehoren
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bart Smit was de naam van een oorspronkelijk Nederlandse winkelketen die gespecialiseerd was in speelgoed, multimedia, elektronica en toebehoren. De keten was lang eigendom van Blokker Holding.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De winkelketen begon op 1 juni 1967 als een kleine handelszaak in Volendam. Oorspronkelijk verkocht Bart Smit naast speelgoed ook huishoudelijke en aardewerken artikelen, zoals servies. Later richtte eigenaar Bart Smit zich uitsluitend op speelgoed.

In 1980 kocht Bart Smit het Tilburgse bedrijf 'J.J. Van Nunen-Boes Speelgoed BV' met negen filialen. Deze onderneming bestond toen al meer dan honderd jaar. Het bedrijf groeide uit tot de grootste speelgoedwinkelketen van Nederland. Door financiële problemen gedwongen moest het rond 1983 aansluiting zoeken bij Blokker. Tot 1995 noemde de winkelketen zich "Speelgoedpaleis Bart Smit". De keten breidde zich steeds verder uit en in 1989 opende het eerste filiaal in België.

Barts zoon, Thomas Smit, was directeur van Bart Smit B.V. Het hoofdkantoor was gevestigd in Volendam. De afdelingen marketing en beveiliging bevonden zich in Breda. Op het hoogtepunt had Bart Smit naast 196 vestigingen in Nederland, 55 winkels België en een in Luxemburg.

In juni 2016 werd door Blokker een plan gepresenteerd om de winkels van Bart Smit om te vormen tot Intertoys filialen.[2] Op 1 april 2017 moest deze verandering in Nederland voltooid zijn. Dit is niet gehaald door problemen met franchisers.[3]. Eind juni 2017 werd bekend dat in België de ombouw naar Intertoys niet doorging.[4]

Bart Smit Vrachtwagen

In december 2017 is Bart Smit overgenomen door Alteri Investors.[5] Anno december 2018 had het bedrijf in Nederland nog 13 filialen. In februari 2019 werd bekend dat de Belgische Bart Smit-filialen overgenomen worden door Maxi Toys, dat sinds januari 2019 eigendom is van Green Swan. De naam van de winkels verandert in Maxi Toys.[6]

Speelboek[bewerken | brontekst bewerken]

Net als Intertoys brengt ook Bart Smit rond de Sinterklaastijd jaarlijks een speelboek uit. Dit heet bij hen het Cadeauboek.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]