Bart Smit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart Smit
Vestiging Bart Smit in Emmen, inmiddels een Intertoys.
Vestiging Bart Smit in Emmen, inmiddels een Intertoys.
Motto of slagzin 't juiste cadeau!
Oprichting 1 juni 1967
Oprichter(s) Bart Smit
Eigenaar Alteri Investors
Hoofdkantoor Volendam
Producten Speelgoed, multimedia, elektronica en toebehoren
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bart Smit is de naam van een oorspronkelijk Nederlandse winkelketen die gespecialiseerd is in speelgoed, multimedia, elektronica en toebehoren. De keten is eigendom van het Britse Alteri Investors.

De winkelketen begon op 1 juni 1967 als een kleine handelszaak in Volendam. Oorspronkelijk verkocht Bart Smit naast speelgoed ook huishoudelijke en aardewerken artikelen, zoals servies. Later richtte Bart Smit zich uitsluitend op speelgoed. De eigenaar was de winkelier Bart Smit, vandaar de naam van de keten. Tot 1995 noemde de winkelketen zich "Speelgoedpaleis Bart Smit". De keten breidde zich steeds verder uit en in 1989 opende het eerste filiaal in België.

Op een gegeven moment had Bart Smit vestigingen in Nederland (196) en België (55) en één vestiging in Luxemburg, in totaal dus 252 vestingen. Anno december 2017 heeft Bart Smit in Nederland nog slechts 13 filialen.

Barts zoon, Thomas Smit, was directeur van Bart Smit B.V. Het hoofdkantoor was gevestigd in Volendam, maar de afdelingen Marketing & Beveiliging bevonden zich op het kantoor Instore in Breda.

Bart Smit was onderdeel van Blokker Holding. Op 28 juni 2016 werd een plan gepresenteerd om de winkels van Bart Smit in 2017 te laten verdergaan als Intertoysfilialen.[1] Op 1 april 2017 moest deze ombouwing in Nederland voltooid zijn. Dit is niet gehaald door een conflict met de franchisers. Hierdoor is het ombouwen van de laatste winkels tijdelijk gestaakt.[2]. Eind juni 2017 werd bekend dat in België de ombouw naar Intertoys niet doorgaat, dit vanwege het feit dat Intertoys daar veel minder bekend is.[3]

In december 2017 is Bart Smit overgenomen door Alteri Investors.[4]

Bart Smit Vrachtwagen

Speelboek[bewerken]

Net als Intertoys brengt ook Bart Smit rond de Sinterklaastijd jaarlijks een speelboek uit. Dit heet bij hen het Cadeauboek.

Noten[bewerken]