Blokker (winkelketen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blokker
Blokker (winkelketen)
Uithangbord
Uithangbord
Oprichting 1896
Oprichter(s) J. Blokker
Eigenaar Blokker Holding
Sleutelfiguren Jaap Blokker
Land Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Vlag van Suriname Suriname
Website http://www.blokker.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Blokker is een Nederlandse keten van winkels in huishoudelijke artikelen.

Geschiedenis[bewerken]

Op 25 april 1896 richtten Jacob Blokker en diens echtgenote Saapke Kuiper in Hoorn De goedkope IJzer- en Houtwinkel op. De winkel, aan de Breed 22, groeide snel en breidde aan het Breed uit met verschillende panden, waaronder ook nummer 12. In 1923 werd een oud pand op de hoek van de Breed en de Veemarkt gekocht waarin een, voor die tijd, kapitaal winkelpand verscheen. Dit filiaal is in maart 2016 verhuisd naar pand aan het Gouw in Hoorn.[1]

Vanaf de jaren 30 openden hun vier zonen onder de naam Gebroeders Blokker diverse andere winkels in de Randstad. Die traditie werd door hun nazaten voortgezet, waardoor Blokker uitgroeide tot een landelijke winkelketen. Blokker heeft in de afgelopen jaren in meerdere plaatsen de historische winkelpui hersteld of gereconstrueerd van het pand waarin hun winkels gevestigd zijn, onder meer aan de Hoogstraat in Rotterdam en de Hoogstraat in Wageningen.

Blokker heeft inmiddels 836 winkels, in Nederland, België, Luxemburg en Suriname. De onderneming vormt de oorsprong van het internationale detail- en groothandelsconcern Blokker Holding.

Blokker Holding[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Blokker Holding voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Blokker-filiaal in Boxmeer

Blokker maakt onderdeel uit van de Blokker Holding, hier behoren ook ketens als Xenos, Bart Smit, Marskramer en Big Bazar toe.

Distributiecentra[bewerken]

Blokker heeft in Nederland twee distributiecentra. Deze zijn gevestigd in Geldermalsen en Mijdrecht. De grootste vestiging staat in Geldermalsen met een oppervlakte van 90.000 m². Hiermee is het distributiecentrum in Geldermalsen een van de grootste in Europa.

Het distributiecentrum in Geldermalsen is bedoeld voor de dagelijkse bevoorrading van alle 619 Blokkervestigingen in Nederland, de 215 vestigingen in België en de twee vestigingen in Suriname. Het distributiecentrum in Mijdrecht is bedoeld voor de bevoorrading van seizoensgebonden producten. In beide distributiecentra werken ruim 500 medewerkers.

Tot 2015 stond in de Utrechtse plaats Houten een ander logistiek centrum. Aldaar werden alle online orders verwerkt en verzonden, het logistieke centrum in Houten had ongeveer 100 medewerkers. In augustus 2015 werd in Gouda een nieuw internet distributiecentrum geopend. Dit DC is 37.000m2 groot en verwerkt sinds de opening alle aankopen die gedaan worden op Blokker.nl en Blokker.be.[2]

Trivia[bewerken]

  • Voormalig bestuursvoorzitter Jaap Blokker werd in 2003 uitgeroepen tot zakenman van het jaar.
  • Jaap Blokker kwam regelmatig in het nieuws door zijn uitspraken in het (sociaal) jaarverslag van de Blokker Holding.
  • Columnist Peter Middendorp heeft in 2014 de autobiografische roman Vertrouwd voordelig geschreven over de tijd dat hij als puber in de Blokker van zijn ouders werkte (ISBN 9789044624991)
  • De Amerikaanse filmster Sarah Jessica Parker werd in 2016 ingezet voor de tv commercials.

Foto's[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. RetailDetail. RetailDetail Geraadpleegd op 2016-04-03
  2. Weerd, Peter de. Blokker neemt nieuw e-fulfilment dc in gebruik (2 februari 2016) Geraadpleegd op 15 april 2016