Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt
Debat in het Europees Parlement in Straatsburg september 2018 over 'Copyright in the digital Single Market'
Debat in het Europees Parlement in Straatsburg september 2018 over 'Copyright in the digital Single Market'
Titel Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt
Soort regeling Europese richtlijn
Rechtsgebied auteursrecht
Status voorstel
Lees online
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_6637_2019_INIT&qid=1552234433529&from=EN ]
Portaal:  Mens & maatschappij

De Richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt is een voorgestelde Europese richtlijn met als doel harmonisatie van auteursrechtaspecten in de digitale interne markt van de Europese Unie. Het betreft verschillende aanvullende rechten voor de eigenaren van creatieve werken ten behoeve van publicatie op internet.

Wetgevingsprocedure[bewerken]

Een eerste versie van de richtlijn is op 14 september 2016 door de Europese Commissie voorgesteld ter behandeling in de Raad en het Europees Parlement. Het voorstel kan via de gewone wetgevingsprocedure worden aangenomen.[1] Na moeizaam overleg besloot het Europees Parlement in juli 2018 het debat te heropenen, waarop via een trialoog tussen Raad, Commissie en Parlement gezocht werd naar consensus. Die werd bereikt in februari 2019, hoewel er nog steeds controverse bestaat rond de artikels 11 en 13 (inzake zogenoemde “uploadfilters” en “linktaks”).[2] De stemming in het Europees Parlement zou in maart 2019 plaatsvinden.

Inhoud[bewerken]

Het voorstel voorziet in de mogelijkheid voor uitgevers om betaling te vragen voor het gebruik van korte stukken tekst. Websites die user-generated content hosten, zoals YouTube en Facebook, worden verplicht met rechthebbenden technische maatregelen te treffen om auteursrechtelijk beschermd materiaal te herkennen en ongeoorloofde publicatie te voorkomen (een zogenaamd uploadfilter).

De richtlijn voorziet ter aanvulling van het databankenrecht in een apart recht op text- en datamining door wetenschappelijke onderzoeksinstellingen. Voor culturele instellingen voorziet de richtlijn in uitzonderingen ten behoeve van digitalisering.

Omdat zowel de licenties als de uitzonderingen op nationaal niveau dienen te worden geregeld, zouden de artikelen 11 en 13 zorgen voor een versplintering van de Europese markt, wat in tegenspraak is met de intentie van de richtlijn. Een Brits parlementslid heeft een voorstel gedaan om ook uploadfilters, zoals noodzakelijk voor de uitvoering van de richtlijn, te gebruiken voor het weren van "extremistisch materiaal" van het internet.

Ontvangst[bewerken]

Op 26 april 2018 ondertekenden 145 organisaties op het gebied van digitale en mensenrechten, vrije media, uitgeverij, bibliotheek, onderwijs, softwareontwikkeling en interproviding een protestbrief tegen de voorgestelde wetgeving. Onder de opposanten bevinden zich Creative Commons, de Electronic Frontier Foundation, European Digital Rights en (sinds 29 juni 2018) de Wikimedia Foundation. Vooraanstaande individuen die zich tegen de richtlijn hebben gekeerd zijn Tim Berners-Lee en Vinton Cerf, die zich zorgen maken over de kosten en de effectiviteit van de uploadfilters en de negatieve effecten op de vrijheid van meningsuiting online. Een petitie tegen de voorgestelde richtlijn op Change.org kende meer dan 600.000 ondertekenaars.

De voorgestelde richtlijn wordt ondersteund door verschillende uitgeverijen en mediabedrijven. Tot de voorstanders behoren David Guetta, drie grote platenlabels en de Independent Music Companies Association.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]