Vinton Cerf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vinton Cerf
Vinton Cerf
Algemene informatie
Volledige naam Vinton Gray Cerf
Bijnaam vader van het internet
Geboren 23 juni 1943
New Haven (Connecticut
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep internetontwerper en zakenman
Bekend van internet

Vinton Gray Cerf, in het dagelijks leven Vint Cerf genoemd (New Haven (Connecticut), 23 juni 1943) is een Amerikaans internetontwerper en zakenman. Hij wordt ook wel de 'vader van het internet' genoemd.

Cerf ontwikkelde in 1973 samen met Bob Kahn de architectuur van wat later het internet werd.

Van 1976 tot 1982 was hij bij het Advanced Research Projects Agency van het Department of Defense (DARPA), waar hij een hoofdrol speelde bij het ontwerpen van het TCP/IP-protocol en het internet.

Als vicepresident van MCI Digital Information Services van 1982 tot 1986 leidde hij de techniek van MCI Mail, de eerste commerciële e-maildienst. In 1986 ging hij naar de Corporation for National Research Initiatives van Bob Kahn.

Hij kwam terug naar MCI in 1994 als "Senior Vice President of Internet Architecture", waar hij bleef tot 2005. Op 8 september 2005 kondigde het bedrijf Google Inc. aan, dat Cerf bij hen in dienst was getreden als "Chief Internet Evangelist".

In december 1997 kreeg hij de "National Medal of Technology" van president Bill Clinton, samen met zijn partner Robert E. Kahn, voor deze prestaties. Cerf verkreeg eredoctoraten van de Universiteit van de Balearic Islands, ETH in Zwitserland, Universiteit Twente (Nederland), Capitol College and Gettysburg College. In 2008 werd de Japanprijs aan hem toegekend. In 2012 werd Cerf door de Internet Society geëerd voor zijn werk als Internet pionier door opgenomen te worden in de Internet Hall of Fame.

In 1997 trad Cerf toe tot de Board of Trustees van Gallaudet University, een universiteit voor het onderwijs aan doven en slechthorenden in Washington DC. Cerf zelf is slechthorend. Hij was ook lid van de Board of Associates van de universiteit.

Zie de categorie Vinton Cerf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.