Naar inhoud springen

Juris Hartmanis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juris Hartmanis
Juris Hartmanis in 2002
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 5 juli 1928
Geboorteplaats Riga (Letland)
Overlijdensdatum 29 juli 2022
Overlijdensplaats Ithaca (Verenigde Staten)
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Informatica
Bekend van Complexiteitstheorie
Promotor Robert P. Dilworth[1][2]
Alma mater Caltech
Philipps-Universiteit MarburgBewerken op Wikidata
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Juris Hartmanis (Riga, 5 juli 1928Ithaca (New York), 29 juli 2022) was een Lets informaticus. Samen met Richard E. Stearns won hij in 1993 de Turing Award voor het leggen van de funderingen van de complexiteitstheorie, zoals het gebruik van complexiteitsklassen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hartmanis behaalde aan de Philipps-Universiteit Marburg in Duitsland een bachelorgraad in natuurkunde.[3] In 1951 behaalde hij in de Verenigde Staten een mastergraad in toegepaste wiskunde aan de University of Kansas City (tegenwoordig University of Missouri–Kansas City). In 1955 behaalde hij zijn Ph.D. in wiskunde aan het California Institute of Technology onder begeleiding van Robert P. Dilworth.

In 1958 begon Hartmanis te werken bij het General Electric Research Laboratory waar hij veel principes van de complexiteitstheorie ontwikkelde. In 1965 werd hij professor aan de Cornell-universiteit en tevens een van de oprichters van het informatica-departement van deze universiteit.

In 1965 publiceerde hij ook samen met Richard E. Stearns het werk getiteld On the computational complexity of algorithms in Transactions of the American Mathematics Society waarin de funderingen van de complexiteitstheorie gelegd werden. In deze publicatie werd de complexiteit van algoritmen voor het eerst gebaseerd op turingmachines in tegenstelling tot eerder onderzoek op dit gebied. In 1985 zou Richard Karp dit bestempelen als een publicatie waarin de kijk op dit onderwerp werd veranderd.[4]

In 1993 ontving hij samen met Richard E. Stearns de Turing Award voor hun bijdragen aan de complexiteitstheorie:

In recognition of their seminal paper which established the foundations for the field of computational complexity theory.

— Association for Computing Machinery[5]

Hartmanis overleed eind juli 2022 op 94-jarige leeftijd.[6]

Zie de categorie Juris Hartmanis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.