Naar inhoud springen

Adi Shamir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adi Shamir

Adi Shamir (Tel Aviv, 6 juli 1952) is een Israëlisch informaticus die zich gespecialiseerd heeft in cryptografie. Hij was een van de uitvinders van het RSA algoritme (samen met Ron Rivest en Len Adleman). Hij heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de cryptografie in het bijzonder en de informatica in het algemeen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleidingen en betrekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij ontving zijn bachelor-graad in de wiskunde aan de Universiteit van Tel Aviv in 1973. Vervolgens is hij afgestudeerd (in 1975) en gepromoveerd (in 1977) in de informatica aan het Weizmann Instituut der Wetenschappen. Na één jaar postdoc aan de Universiteit van Warwick, deed hij onderzoek aan het MIT van 1977 tot 1980. Hierna ging hij terug naar het Weizmann Instituut, naar de faculteit wiskunde en informatica. Sinds 2006 is hij ook gasthoogleraar aan de École Normale Supérieure in Frankrijk.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Naast RSA heeft Shamir nog veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de cryptografie, zoals: het Shamir secret sharing schema, het breken van het cryptosysteem van Merkle-Hellman, visuele cryptografie, TWIRL en TWINKLE.

Ook buiten de cryptografie heeft Shamir zijn bijdragen geleverd aan de informatica. Een voorbeeld hiervan is het aantonen van de equivalentie van de complexiteitsklassen PSPACE en IP.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Als erkenning voor zijn bijdragen aan de cryptografie ontving Shamir, samen met Rivest en Adleman, in 2002 de Turing Award. Hij ontving daarnaast nog verschillende andere onderscheidingen.

Zie de categorie Adi Shamir van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.