Weizmann Instituut van Wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gebouwen van de afdeling natuurkunde van het Instituut

Het Weizmann Instituut van Wetenschappen (Hebreeuws: מכון ויצמן למדע - Machon Weizmann le-Madda, Engels: Weizmann Institute of Science, afgekort WIS), dikwijls aangeduid als Weizmann Instituut, is een universiteit en onderzoekscentrum in Rehovot, Israël (ca. 22 km ten zuiden van Tel-Aviv). Het instituut biedt masteropleidingen en promotietrajecten (geen bacheloropleidingen) aan in de richtingen wiskunde, informatica, natuurkunde, scheikunde, biochemie, en biologie. Anno 2006 had het instituut een staf van ca. 200 hoogleraren en een totaal bestand van ca. 2500 academisch, administratief en technisch personeel en studenten.

Het Instituut werd opgericht in 1934 als het Daniel Sieff Institute door Chaim Weizmann, van beroep scheikundige en een pionier in wat later biochemie zou heten. Het startkapitaal kwam van de verwante families Sieff, Marks, en Sacher die hun vermogens hadden verdiend met de Britse winkelketen Marks & Spencer, ter nagedachtenis van het tragische overlijden van de zoon van een van hen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Instituut betrokken bij de productie van geneesmiddelen voor de geallieerden, met name atabrine en hexobarbital. Na de oprichting van de staat Israël in 1948 financierden Amerikaanse geldschieters een grote uitbreiding, en ze kregen toestemming van de familie Sieff om het vergrote instituut om te dopen in Weizmann Institute of Science.

Het instituut is gevestigd op een ruime en groene campus in Rehovot, tegenover de faculteit der landbouwwetenschappen van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Ten noorden van het instituut ontstond later Kiryat Weizmann, de hi-tech incubator die uit zou groeien tot een belangrijk centrum voor de Israëlische hightechindustrie. Veel van de vindingen die in deze industrie een toepassing vinden, hebben hun wortels in dit instituut.