Edmund M. Clarke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edmund M. Clarke
Edmund M. Clarke
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 27 juli 1945
Geboorteplaats Newport News, Virginia
Datum van overlijden 22 december 2020
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Informatica
Bekend van Model checking
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Edmund Melson Clarke, Jr. (Newport News (Virginia), 27 juli 1945 - Pennsylvania, 22 december 2020 [1]) was een Amerikaans informaticus. Samen met E. Allen Emerson en Joseph Sifakis heeft hij model checking ontwikkeld, een techniek voor formele verificatie van hardware en software. Hiervoor ontvingen zij in 2007 de Turing Award. Clarke heeft ook bijdragen geleverd op het gebied van automatisch redeneren. Clarke was professor op het gebied van informatica aan de Carnegie Mellon University.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Clarke ontving in 1967 een Bachelor of Arts in wiskunde aan de Universiteit van Virginia. In 1968 ontving hij de titel Master of Arts, eveneens in wiskunde, aan de Duke-universiteit. In 1974 behaalde hij de titel Master of Science in informatica aan de Cornell-universiteit. Hij promoveerde aan deze universiteit in 1976, ook op informatica. Hierna gaf hij les aan de Duke-universiteit en in 1978 ging hij naar de Harvard-universiteit. In 1982 ging hij naar de Carnegie Mellon University. In 2008 werd hij hier tot professor benoemd.

In 2007 won hij samen met E. Allen Emerson en Joseph Sifakis de Turing Award:

For his role in developing Model-Checking into a highly effective verification technology, widely adopted in the hardware and software industries.

— Association for Computing Machinery[2]