Internet Hall of Fame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Winnaars 2012

De Internet Hall of Fame (opgericht in 2012) is een oeuvreprijs toegekend door de Internet Society (ISOC) voor de erkenning van individuen die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en vooruitgang van het internet. Tot de gelauwerden behoren onder meer Vint Cerf, Tim Berners-Lee en Linus Torvalds.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

De Internet Hall of Fame werd opgericht in 2012, op de 20ste verjaardag van de ISOC. Het verklaarde doel is om "publiekelijk erkenning te geven aan een gedistingeerde en selecte groep van visionairs, leiders en genieën die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet".[1]

Het staat open voor iedere wereldburger om iemand anders te nomineren. De Internet Society beoordeeld vervolgens of elke nominatie voldoet aan de gestelde eisen en beoordelingscriteria. De uiteindelijke selectie van winnaars wordt gedaan door de Internet Hall of Fame adviesraad[2][3][4] en een selecte groep van eerdere winnaars.

De eerste 33 winnaars, waaronder de Belg Robert Cailliau, werden in 2012 opgenomen in de Internet Hall of Fame, hetgeen bekend werd gemaakt op 23 april 2012, bij de Global INET conferentie van de ISOC in Genève, Zwitserland.
In 2013 werden hier 32 winnaars aan toegevoegd, waaronder twee Nederlanders: Kees Neggers[5][6] (voormalig directeur van SURFnet) en Teus Hagen[7] (oud-voorzitter van NLnet).[8] Dit werd op 26 juni 2013 bekendgemaakt. De uitreikingsceremonie op 3 augustus 2013 zou in eerste instantie in Istanboel, worden gehouden, maar werd vanwege aanhoudende protesten tegen de overheid in Turkije verplaatst naar Berlijn, Duitsland.
In 2014 werden 24 winnaars toegevoegd, waaronder één Nederlander, Prof. dr. ir. Erik Huizer, CTO van SURFnet en parttime hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht.[9]
In 2017 werden 14 winnaars toegevoegd, waaronder één Nederlander, Jaap Akkerhuis, Research Engineer bij NLnet Labs.[10][11][12]

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen worden toegekend in drie categorieën:[1]

  • Pioniers: individuen die in de begintijd van het internet hebben bijgedragen aan het ontwerp en de ontwikkeling ervan.
  • Innovators: individuen die uitzonderlijke technologische, commerciële, regelgevende of beleidsmatige voortgang hebben gerealiseerd en die hebben geholpen de reikwijdte van het internet te vergroten.
  • Wereldwijde verbinders (en: "Global Connectors"): individuen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de groei, de verbindingen en het gebruik van het internet, dan wel op wereldwijde schaal, dan wel binnen een specifieke regio of gemeenschap.

Het †-teken achter een naam geeft aan dat de prijs postuum is toegekend.

Pioniers[bewerken | brontekst bewerken]

Innovators[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldwijde verbinders[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]