Jimmy Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jimmy Wales, (Istanboel, 2008)
De stem van Jimmy Wales
Vista-kmixdocked.png
Opgenomen augustus 2014 (download·info)
Jimmy Wales op FOSDEM 2005 in Brussel
Jimmy Wales 2014 on CeBIT Global Conferences, Wikipedia Zero

Jimmy Donal (Jimbo) Wales (Huntsville (Alabama), 8 augustus 1966)[1][2] is een Amerikaanse internetondernemer. Hij is bekend geworden als medeoprichter van Wikipedia en voorzitter van de Wikimedia Foundation. Wales was ook grootaandeelhouder en directeur van het internetbedrijf Bomis Incorporated.

Levensloop

Wales volgde de House of Learning, een kleine privéschool die het eigendom was van zijn moeder en zijn grootmoeder, en haalde in 1983 zijn diploma aan de Randolph School. Vervolgens studeerde hij economie aan de Auburn University, waar hij zijn bachelordiploma haalde, en aan de University of Alabama waar hij zijn masterdiploma haalde. In 1994 werd Wales toegelaten tot het promotietraject op Indiana University, maar hij besloot in Chicago te gaan werken als optiehandelaar. In 1998 verhuisde hij met zijn vrouw Christine naar Californië, waar hij een internetbedrijf begon, het zoekportal Bomis.

Wales gaf van 1999 tot 2001 leiding aan het Nupedia-project waar hij met filosoof Larry Sanger aan werkte. Vervolgens begon hij een online encyclopedie onder de GFDL-licentie volgens het wiki-principe, en in 2003 richtte hij de Wikimedia Foundation op. Daarnaast is hij directeur van Bomis Incorporated.

In 2005 hield hij mede toezicht op het experiment Wikitorial bij de Los Angeles Times.

Onderscheidingen

In 2011 kreeg Jimmy Wales de Zwitserse Gottlieb-Duttweilerprijs ter waarde van 100.000 Zwitserse frank (70.000 euro). Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn drang om kennis te delen.[3] Twee jaar later werd Wales geëerd door de Internet Society voor zijn bijdrage aan het Internet door opgenomen te worden in de Internet Hall of Fame. Op 15 januari 2015 was Jimmy Wales aanwezig in Amsterdam bij een symposium van de KNAW over Wikipedia als Researchtool, waarbij werd aangekondigd dat Wikipedia en haar vrijwilligers de Erasmusprijs 2015 hebben toegekend gekregen. Een dag later ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht.[4]

Controverses

In maart 2008 kwam Wales in opspraak. Hij zou Novell-topman Jeff Merkey hebben aangeboden het Wikipedia-artikel over Merkey 'schoon' te houden, in ruil voor een donatie van 5.000 dollar. In mei 2006 heeft Wales het bewuste artikel geheel verwijderd en vervangen door een geheel nieuwe versie.[5] Inmiddels is ook het nieuwe artikel verdwenen, evenals de bijbehorende overlegpagina waarop Wales had geschreven "I have deleted the old discussion because of the unpleasantness of it."[6]

Bronnen, noten en/of referenties

Nederlands:

Engels: