Noraly Beyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noraly Beyer
Noraly Beyer in 2019
Volledige naam Noraly Beyer
Geboren 20 juli 1946
Land Nederlandse Antillen
Beroep journalist, presentator, nieuwslezer
Jaren actief 1977-2008
Bekend van Surinaamse Televisie Stichting en NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Noraly Beyer (Willemstad, Curaçao, 20 juli 1946) is een voormalig redactrice-nieuwslezeres van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) en Radio Nederland Wereldomroep, alsook een voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal, waarvoor ze van 1985 tot en met 2008 werkte. Daarna is ze actief in het theater als researcher.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Beyer werd in de wijk Punda op geboren uit Surinaamse ouders, als enig meisje in een gezin dat nog vijf broers telde. Haar moeder was leerkracht en haar vader stierf toen ze elf jaar oud was.[1] De moeder van een van haar grootvaders was een slavin. Volgens Beyer was zij een kleinkind van een vrouw die waarschijnlijk de concubine was van haar blanke eigenaar.[1]

Ze ging naar de lagere school van de zusters van Schijndel in Pietermaai en vertrok op haar twaalfde naar een internaat in het zuidoosten van Nederland. Na haar middelbare school wilde ze als au pair naar Parijs, maar haar moeder hield dat tegen om vervolgens in 1963 een opleiding te gaan volgen aan de Kweekschool voor onderwijzers in Den Haag.[1] Daarna ging ze alsnog naar Parijs en kreeg ze een studiebeurs voor de kunstacademie. Ze raakte echter zwanger en verloor de beurs. Zwangere vrouwen hadden daar geen recht op.[1] Ze trouwde met de vader van haar kind en enkele maanden later kreeg ze een dochter. Ze werkte bij De Porceleyne Fles, een fabrikant van Delfts blauw.[1] Na enige tijd kreeg haar echtgenoot een baan als planoloog in Suriname en het gezin verhuisde naar Zuid-Amerika. In Suriname ging Beyer in het onderwijs werken. In 1972 kreeg ze bij de SVTS een baan als nieuwslezeres-redactrice.[1] Haar man kreeg een baan in Jamaica, zij bleef met de kinderen in Suriname.

Na de Decembermoorden in 1982 vertrok ze naar Nederland. In 1983 ging ze als redactrice-nieuwslezeres werken voor Radio Nederland Wereldomroep.[1] In 1985 begon ze daarnaast als redactrice en presentatrice bij het NOS Journaal. Ze presenteerde bij de NOS middag- en avonduitzendingen tot het einde van 2008. De laatste keer dat ze een NOS-journaal presenteerde, was op 30 december 2008. In 2009 vertrok ze bij de Wereldomroep.

Daarnaast speelt en schrijft ze toneel, ze presenteert frequent debatten en ze schrijft columns. Vanaf 2009 werkt Noraly Beyer geregeld samen met het Noord Nederlands Toneel. Ze verzorgt research en speelt mee in enkele stukken.[2] Ze was voorzitster van de stichting Julius leeft en is bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren.

Voor het evenement The Passion 2018 vervulde Beyer de rol van verteller.

Onderscheidingen[bewerken | bron bewerken]

In 2009 kreeg ze de Cosmic Award voor haar actieve rol voor diversiteit in de media.[3] Op 29 april 2011 werd Beyer koninklijk onderscheiden met een lintje als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[4]

Memoires[bewerken | bron bewerken]

Beyer haalde in 2008 herinneringen aan haar jeugdjaren in Curaçao op in De Antillen en ik.

Zie de categorie Noraly Beyer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.