Waardenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Waardenburg (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Waardenburg.
Waardenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Waardenburg
(Details)
Waardenburg
Waardenburg
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Neerijnen
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 15′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 2.314
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Waardenburg is een dorp en voormalige gemeente in de Betuwse gemeente Neerijnen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft 2314 inwoners (2011).

Op 1 januari 1978 vond een gemeentelijke herindeling plaats, waarbij Waardenburg samen met de gemeentes Est en Opijnen, Ophemert, Varik en Haaften de nieuwe gemeente Neerijnen gingen vormen.

Het dorp heette vroeger Hiern, de naam Waardenburg komt van het in 1265 gestichte Kasteel Waardenburg. Naast het kasteel ligt de zeskantige, rietgedekte korenmolen.

Het dorp ligt ten noorden van de Waal en het stadje Zaltbommel ligt aan de overkant van deze rivier. Waardenburg ligt pal langs de A2, direct ten noorden van de Martinus Nijhoffbrug. De spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch loopt dwars door het dorp, echter sinds 1940 is het station Waardenburg niet meer in gebruik.

Aan de andere kant van de snelweg, vlak bij het dorp Tuil, ligt het kantorenpark en industriegebied de Slimwei.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Waardenburg is samen met Neerijnen een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten.

Kerken[bewerken]

Waardenburg kent een aantal kerken, onder meer een Gereformeerde Gemeente (581 leden), een Gereformeerde Gemeente in Nederland (302 leden) en een Hersteld Hervormde Kerk (269 leden).

Oud-Burgemeesters[bewerken]

Beluister

(info)