Franklin Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franklin Brown
Franklin-brown-1324426062.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Franklin Kroonenberg
Geboren 11 maart 1961
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1992 - heden
Genre(s) Nederlandstalig, pop, jazz, soul, danceklassiekers
Beroep zanger, entertainer, songwriter, stemacteur,
Zangstem bariton
Invloed(en) Stevie Wonder, Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Four Tops, The Temptations
Act(s) Franklin & Maxine, B.I.G., the Classic Crooners, The EuroStars, frontzanger van de Tiny Little Bigband
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Franklin Brown, artiestennaam van Franklin Kroonenberg (Rotterdam, 11 maart 1961) is een Nederlandse zanger, die bekend werd dankzij zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival.

In 1996 won Franklin Brown samen met Maxine het Nationaal Songfestival met het liedje De eerste keer. Het duo vertegenwoordigde daarop Nederland op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Daar eindigen ze op de zevende plaats. De single De eerste keer behaalde als hoogste plaats in de hitlijsten de 3e plek en werd daarmee de hoogste genoteerde songfestivalhit van de afgelopen 30 jaar. Na het songfestival gingen Maxine en Franklin Brown als soloartiest verder.

In 2005 begon hij op te treden met zijn eigen showorkest. The Las Vegas Show orchestra in een 10 koppig orkest onder leiding van Pieter van den Dolder en dit orkest wordt regelmatig aangevuld met strijkers.

Brown werkte in de jaren 1980 en jaren 1990 voor de Rotterdamse politie als agent. Nadat diverse vrouwelijke collega's hem hadden beschuldigd van ongewenste seksuele intimiteiten op het werk, werd hij ontslagen. In hoger beroep werd hij in 1998 veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijk. Volgens Brown waren de intimiteiten overigens onderdeel van de werkcultuur. Een vrouwelijke collega die hem seksueel getinte e-mails had gestuurd, werd later ook ontslagen, mede omdat zij een valse verklaring zou hebben afgelegd.[1][2][3]

Brown speelde grote rollen in diverse shows van Frank Wentink in Studio 21 te Hilversum.

Nog steeds treedt hij regelmatig met Maxine op en noemt hij haar in interviews één van zijn beste vrienden. Naast de optredens heeft Franklin Brown zijn eigen evenementen en boekingsbureau opgezet, F.B. eye Productions. Samen met Maxine is hij ook nog lid van het songfestivalgroepje The EuroStars. Ook de ex-songfestivaldeelnemers Marlayne, Esther Hart en Mandy Huydts maken deel uit van deze groep.

Met zanger Mark Dakriet richtte hij de groep B.I.G. op, waar hij zanger Danny Sopacua bij haalde.

In 2007 namen Franklin Brown en Maxine voor het eerst in elf jaar weer een nieuwe single en cd op. De single werd gecomponeerd door John Ewbank en de tekst is van Franklin Brown. De cd is getiteld Steeds Weer. In 2011 schreef Franklin Brown samen met pianist Fred van Straten het liedje Me Again voor de speelfilm De Heineken Ontvoering. Franklin zong in deze film dit lied en verscheen op het podium als 'De Jazzzanger' samen met Rutger Hauer, die de rol van Freddy Heineken vertolkte. Op 30 april 2012 verschijnt de nieuwste single van het duo Franklin & Maxine getiteld Balsem voor het hart, geproduceerd door Piet Souer, die eerder de hitsingle De Eerste Keer voor het duo schreef. 2016 was het jubileum jaar voor het songfestival duo. 20 jaar na het songfestival nog steeds goed bevriend en nog steeds samen optreden. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum werd de hit 'De Eerste Keer" opnieuw opgenomen met als extra de samenwerking met 538 DJ Edwin Evers die onder de naam BICKEL een rap voor deze uitvoering van De Eerste Keer schreef en inzong.

In 2014 werd Brown zanger van de jazzband Tiny Little Bigband.