Glennis Grace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Glennis Grace
Glennis Grace (2010)
Glennis Grace (2010)
Algemene informatie
Volledige naam Glenda Hulita Elisabeth Batta
Geboren 19 juni 1978
te Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995 - heden
Genre(s) Pop / Soul
Instrument(en) zang
Label(s) Corbeau Music & Management
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Actief in Ladies of Soul
Functie(s) zangeres
Jaren actief in formatie 2012-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Glennis Grace, geboren als Glenda Hulita Elisabeth Batta (Amsterdam, 19 juni 1978), is een Nederlands zangeres.

Levensloop[bewerken]

Grace groeide op in de Amsterdamse Jordaan. Haar moeder is Nederlandse en haar vader is afkomstig van Curaçao.[1][2] Ze was als kind al veel met muziek bezig. Op zesjarige leeftijd beklom ze voor het eerst het podium, 3 jaar later kreeg ze de kans om haar stem te ontwikkelen in een klein studiootje dat haar opa speciaal voor haar op een zolderkamer gebouwd had. Naar eigen zeggen ontdekte Grace de kracht van het zingen toen ze van haar moeder het singeltje One Moment In Time van Whitney Houston kreeg en vervolgens net zo goed wilde worden als haar Amerikaanse voorbeeld.

Op elfjarige leeftijd deed Grace mee aan het Unicef Gala for Kids, gepresenteerd door Audrey Hepburn. Julio Iglesias was hierbij ook te gast. Hij was zo onder de indruk van Grace' zangkwaliteiten dat hij haar uitnodigde om een duet te zingen in Ahoy, tijdens zijn concertreeks. In 1991 zong ze enkele liedjes in voor de kindertelevisiereeks MiniStars maar kon wegens ziekte de opnames niet bijwonen en werden de liedjes met haar stem geplaybackt door anderen.

Grace won op 6 oktober 1994 als vijftienjarige (ze loog dat ze zestien was, anders mocht ze niet meedoen) de Soundmixshow als Whitney Houston. Ze sleepte hiermee een platencontract in de wacht en haar eerste single I'm Gonna Be Strong behaalde nog datzelfde jaar de dertiende plaats in de Mega Top 50. Haar eerste album Real Emotion uit 1995 deed echter vrij weinig. Ook de daaropvolgende singles stonden niet garant voor succes.

Vanaf 1996 werd het stiller rondom de zangeres. Grace maakte voor het label Koch nog wel de single Goodbye. Ze verhuisde naar Diemen en volgde in de periode 1998–2000 een opleiding aan de Frank Sanders Academie te Amsterdam. Grace stond sporadisch in de schijnwerpers zoals in 1999 tijdens een medley uit de West Side Story samen met Frans Bauer in Ahoy'. In 2002 stond de zangeres weer in Ahoy', ditmaal als gastzangeres tijdens In Concert In The Round van René Froger. Ze deed ook mee op de duettenplaat Gordon&Friends van zanger Gordon.

In 2003 zag haar tweede album Secrets Of My Soul het levenslicht. Omdat er een aantal bekende internationale namen aan dit album hadden meegewerkt, werd er nogal wat van verwacht, maar de plaat flopte. Uitgebrachte singles als Always On My Mind en Absolutely Not deden het ook niet goed en opnieuw raakte de zangeres in de vergetelheid.

Songfestival[bewerken]

Glennis Grace' Songfestivaljurk uit 2005 tijdens de "May we have your dress, please?!"-tentoonstelling ten bate van de Sandra Reemer Foundation

Om haar carrière een nieuw leven in te blazen ging Grace in 2005 in op het aanbod om mee te doen aan het Nationaal Songfestival. Met de ballad My impossible dream won de zangeres uiteindelijk de finale en mocht zo Nederland vertegenwoordigen in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar het Eurovisiesongfestival dat jaar zou plaatsvinden. In Kiev kwam ze niet door de voorrondes heen, waardoor deelname aan de grote Europese finale van de baan was.[3]

Na deze teleurstelling probeerde Grace nog succes te krijgen met het nummer Shake Up The Party. Ondanks een dure videoclip werd het nummer niet door de media opgepikt. Radiozenders weigerden de plaat van de zangeres te draaien en daardoor werd Shake Up The Party de zoveelste flop voor Grace. Het album My Impossible Dream deed het ook niet goed. Vanwege al haar nederlagen en het ontbreken van het verwachte succes, werd Grace vervolgens gedumpt door haar platenlabel en verbrak haar manager John van Katwijk de samenwerking.

Nederlandstalig[bewerken]

In 2006 stelde CNR Music, het label van Grace, haar voor om een geheel Nederlandstalig album op te nemen. In eerste instantie zag de zangeres het niet echt zitten, maar uiteindelijk koos ze voor de uitdaging en begon met producer Evert Abbing te werken aan liedjes. In november 2007 verscheen de eerste single van het album met de titel Hoe. Het liedje werd ten gehore gebracht in het RTL 4-programma Life & Cooking en werd een bescheiden hit. In juli 2008 werd Dansen met het leven uitgebracht, maar wederom werd het 'grote' succes niet behaald.

Het album werd onder de titel Glennis in september door CNR Music uitgebracht, maar ook in de Album Top 100 wist de cd in eerste instantie geen hoge ogen te gooien. Poging 3 werd gedaan met Als Je Slaapt, een ballad waarin Grace haar moedergevoelens uit voor zoontje Anthony Shane. Dankzij een optreden tijdens Life & Cooking steeg het nummer langzaam om uiteindelijk op nummer 9 in de Single Top 100 te eindigen. Het platenlabel investeerde in een videoclip die voor extra media-aandacht zorgde.

Speciaal voor een wervingsactie voor het RTL4-programma Ik Wed Dat Ik Het Kan, zong Grace een herschreven versie van haar eerste Top 10-hit voor de Because I'm a girl-campagne. Voor het programma De TV Kantine (met Carlo Boszhard en Irene Moors in de hoofdrollen) heeft Grace de gelijknamige tune ingezongen. Begin 2010 dook de zangeres weer de studio in om haar tweede Nederlandstalige album op te nemen met producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. In mei verscheen daarvan de eerste single Als Je Mij Weer Aankijkt welke werd geschreven door onder anderen X Factor-winnaar Jaap van Reesema. Tijdens het eenmalige tv-programma Van Popster tot Operaster (waarin diverse nationale artiesten werden getraind tot het zingen van opera) won de zangeres met het lied Habanera uit de opera Carmen. Op 9 september ontving Grace uit handen van Buma Cultuur (onderdeel van Buma Stemra) een Buma NL Award voor Beste Zangeres.

Doorbraak[bewerken]

Eind maart 2011 raakte de carrière van Glennis Grace in een stroomversnelling dankzij haar deelname aan het programma De beste zangers van Nederland. Tijdens de tweede uitzending in de reeks zong Grace een versie van Afscheid, wat een hit was van de voormalige groep Volumia!, waar Xander de Buisonjé de leadzanger van was. Het optreden werd in Nederland zeer goed ontvangen, wat vele nieuwe boekingen van de zangeres tot gevolg had. Het optreden van Grace werd een grote hit op YouTube, met in korte tijd vele duizenden hits. Het nummer Afscheid werd daarom uitgebracht als digitale single en bereikte binnen enkele dagen al de nummer 1-positie in de iTuneslijst.[4] Op 8 april 2011 kwam Afscheid ook binnen op nummer 1 in de Single Top 100, waarmee Grace haar eerste nummer 1-hit in Nederland scoorde. Op 8 mei 2011 ontving zij uit handen van Carlo Boszhard een gouden plaat voor de single tijdens een live-uitzending van het tv-programma Life4You. Kort hierna verscheen het album One Night Only, een live registratie van haar eerste concert in Club Dauphine in Amsterdam welke op 27 april werd gehouden voor een publiek van ongeveer 150 mensen. Van dit concert werd tevens een dvd gelanceerd die wekenlang de nummer 1-positie van de DVD Music Top 30 bezet hield. Binnen anderhalve maand sinds de release wist One Night Only met de verkoop 25.000 exemplaren de status van Goud te behalen. Op 27, 28 en 29 mei van dat jaar was de zangeres gastartiest tijdens Toppers in Concert in de Amsterdam ArenA. Van het album One Night Only werd in augustus het nummer Always gelanceerd, dat speciaal voor de singlerelease werd heropgenomen met het Metropole Orkest. Op 29 september werd Grace wederom verkozen tot beste zangeres van Nederland door stemmers van de Buma NL Awards. Op 23 oktober gaf de zangeres haar eerste officiële concerten in samenwerking met RTL in Studio 21 te Hilversum. Op de valreep, net voor Kerst, verscheen het nummer Wil Je Niet Nog 1 Nacht, een duet tussen Glennis en Edwin Evers. Het liedje – oorspronkelijk een Engelstalig nummer van country zanger Jason Aldean samen uitgevoerd met Kelly Clarkson – werd door Evers zelf bewerkt met Nederlandse teksten en toen hij Glennis vroeg om de demo er van in te zingen, werd besloten om het als duet uit te werken met een single-release tot gevolg. Binnen enkele uren na de uitgave stond het nummer al op 1 in de iTunes-hitlijst. In de Single Top 100 bereikte Wil Je Niet Nog 1 Nacht de 3e plaats. Tijdens een live-uitzending van Evers staat op op Radio 538 ontvingen Grace en Edwin een Gouden Plaat voor de verkoop van 10.000 exemplaren van de single.

Succes en waardering[bewerken]

Begin mei 2012 verscheen haar langverwachte nieuwe studioalbum This Is My Voice, dat een selectie van Engelse en Nederlandstalige liedjes bevatte, geschreven door onder anderen Bart van der Weide en Dennis Huige (Racoon), Edwin Evers en Han Kooreneef. De eerste single Ik ben niet van jou bereikte nummer 27 in de Single Top 100; het album zelf steeg tot nummer 2 in de Album Top 100. Half mei 2012 trad Grace voor de tweede maal op tijdens de Toppers in Concert-reeks in de Amsterdam ArenA, ditmaal als gastster. Op 15 september gaf Grace haar allereerste 'grote' liveconcert in de Heineken Music Hall in Amsterdam met een registratie ervan op cd/dvd volgend in november. Tevens trad ze in november 2012 op bij de Night of the Proms in Rotterdam. Door de stemmers van Sterren.nl werd de zangeres het derde achtereenvolgende jaar gekozen tot Beste Zangeres van Nederland met de ontvangst van een Buma NL Award.

Vanaf februari 2013 was Grace samen met Xander de Buisonjé, Stacey Rookhuizen en 538-dj Ruud de Wild als jurylid wekelijks te zien in talentenjacht The Next Pop Talent op SBS 6. Daarnaast hield de zangeres zich bezig met de realisatie van een nieuw Nederlandstalig album. De eerste single Ondanks alles (tevens de titelsong van de Nederlandse speelfilm Smoorverliefd) beleefde reeds zijn primeur. Op 14 september 2013 verzorgde Grace voor de tweede keer een avondvullend concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Wegens vele positieve reacties op het nummer Als het ons niets zou doen, een duet dat Grace tijdens het concert ten gehore bracht met John Ewbank, werd het om die reden op single uitgebracht. Daarnaast sleepte ze voor de vierde maal de prijs voor beste zangeres binnen tijdens de Buma NL Awards. Op 15 november 2013 lanceerde Grace haar allereerste kerstalbum One Christmas Night Only, een registratie van een eenmalig kerstconcert dat half oktober was gegeven in de Noorderkerk in Amsterdam. Naast dit livealbum volgt een bijhorende live-dvd.[5]

Naar aanleiding van een benefietoptreden met Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Berget Lewis en Candy Dulfer wegens het overlijden van zangeres Whitney Houston, werd in 2013 de gelegenheidsformatie Ladies of Soul opgericht. Ook Grace werd hier onderdeel van. Met twee uitverkochte shows in de Amsterdamse Ziggo Dome traden de artiesten vervolgens in februari 2014 met elkaar op. Hierna trok Grace voor de eerst keer in haar carrière langs de Nederlandse theaters met de theatertournee Live in Concert. In februari 2015 was de zangeres opnieuw onderdeel van de concertreeks Ladies of Soul. Daarnaast volgde een tweede succesvolle theatertournee door het land en bracht Grace Bitterzoet: Live & Studio Sessies uit, een album bestaand uit nieuwe liedjes en liveopnamen van haar eerste theatertournee. In de zomer besloot de zangeres in overleg de contracten met haar management en platenlabel te ontbinden om zo een eventuele carrière in het buitenland te vergroten. Naar aanleiding van een succesvolle coverversie van Queens Too Much Love Will Kill You in Evers staat op op Radio 538, besloot de zangeres op de valreep vlak voor kerst haar versie op single uit te brengen.[6] Het nummer piekte tot de Top 5 van de iTunes-lijst. In 2016 stond Grace met de Ladies of Soul voor het derde achtereenvolgende jaar in de Amsterdamse Ziggo Dome met een concertreeks. Tevens trad zij in september 2016 op tijdens de nationale herdenkingsconcert The Bridge to Liberation in Arnhem. Sinds 2016 is Grace een van de drie coaches van It Takes 2. In september 2017 was zij te zien in The Big Music Quiz; ze zat in het winnende team en werd uiteindelijk de ultieme winnaar. Tevens was zij te zien in Een goed stel hersens en speelde zij in 2017 de rol van Geest van Toen in The Christmas Show in de Ziggo Dome.

Op 29 maart 2018 speelde zij de rol van Maria in The Passion 2018 in de Amsterdamse Bijlmermeer, bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het stadsdeel.

Vanaf april 2018 was Grace samen met Giel Beelen en Tony van de Berkt als jurylid wekelijks te zien in talentenjacht So Think You Can Sing op SBS6.

America's Got Talent[bewerken]

Op 18 mei 2018 bracht Grace na drie jaar tijd een nieuwe single uit genaamd Walk On Water. Tijdens de radioshow bij Radio 538 waar ze het nummer voor het eerst vertolkte maakte ze tevens bekend dat ze als kandidaat meedoet aan het dertiende seizoen van het Amerikaanse programma America's Got Talent.[7] De uitzending waarin Grace te zien was, werd op 27 juni 2018 uitgezonden. In de aflevering was te zien dat ze na haar optreden een staande ovatie kreeg van het publiek en de vierkoppige jury en door mag naar de volgende ronde met 100% van de stemmen. De auditie van Grace werd direct na de uitzending online geplaatst, deze behaalde binnen 24 uur tijd 1,3 miljoen weergaven en ging vervolgens viraal.[8][9][10]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
My impossible dream 11-04-2005 16-04-2005 28 11
Glennis 15-09-2008 01-11-2008 32 10 als Glennis
One moment in time - Het beste van Glennis Grace 1995-2010 29-04-2011 07-05-2011 26 5 Verzamelalbum
One night only 20-05-2011 21-05-2011 2 48 Livealbum / Platina
This is my voice 11-05-2012 19-05-2012 2 22
One Christmas night only 2013 23-11-2013 9 9
Cover story 2014 15-02-2014 38 1
Live at the Ziggo Dome 2014 2014 19-04-2014 2 41 als onderdeel van Ladies of Soul
Bitterzoet - Live & Studio Sessions 03-04-2015 11-04-2015 5 1* Livealbum, de live tracks zijn afkomstig van de theatertour in 2014
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Cover story 2014 15-02-2014 3 20

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
I'm gonna be strong 1994 12-11-1994 13 9 Nr. 13 in de Single Top 100
Somewhere in time 1995 13-05-1995 tip15 - Nr. 46 in de Single Top 100
Goodbye (A love triangle) 2002 - met René Froger & Sylvia Samson /
Nr. 74 in de Single Top 100
Always on my mind 2002 - Nr. 43 in de Single Top 100
Absolutely not 2003 - Nr. 68 in de Single Top 100
My impossible dream 23-03-2005 02-04-2005 26 3 Nr. 15 in de Single Top 100 /
Inzending Eurovisiesongfestival 2005
Shake up the party 2005 13-08-2005 tip13 - Nr. 33 in de Single Top 100
Hoe 2007 - als Glennis /
Nr. 33 in de Single Top 100
Dansen met het leven 2008 - als Glennis /
Nr. 40 in de Single Top 100
Als je slaapt 2008 - als Glennis /
Nr. 9 in de Single Top 100
Als je mij weer aankijkt 07-05-2010 - Nr. 22 in de Single Top 100
Afscheid 2011 16-04-2011 2 16 Nr. 1 in de Single Top 100 / Goud
Always 2011 01-10-2011 tip4 - Nr. 26 in de Single Top 100
Wereldwijd orkest 2011 03-12-2011 12 4 Als onderdeel van Diverse artiesten /
met het Het Metropole Orkest & Vince Mendoza /
Nr. 1 in de Single Top 100
Wil je niet nog 1 nacht 2011 31-12-2011 5 10 met Edwin Evers /
Nr. 3 in de Single Top 100 / Alarmschijf / Goud
Ik ben niet van jou 2012 - Nr. 27 in de Single Top 100
Koningslied 19-04-2013 27-04-2013 2 4 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
Ondanks alles 2013 08-06-2013 tip3 - Nr. 35 in de Single Top 100
Als het ons niets zou doen 2013 - met John Ewbank /
Nr. 92 in de Single top 100
Walk On Water 2018 18-05-2018
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Afscheid 2013 02-02-2013 tip9 -
Koningslied 2013 11-05-2013 41 1 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging
Ondanks alles 2013 29-06-2013 tip72 -
Royals 2014 18-01-2014 tip48 -
Zeg Maar Niks 2014 03-01-2015 tip93 -

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
Afscheid - - - - - - - - - - - - 641 559 1346 1756 1798 - -

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
One night only 2011 11-06-2011 1(9wk) 41
Live in de HMH 2012 10-11-2012 1(2wk) 80
One Christmas night only 2013 23-11-2013 11 6

Externe link[bewerken]