Night of the Proms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Night of the Proms
Night of the Proms
Algemene informatie
Locatie Vlag van België Sportpaleis Antwerpen
Genre(s) Classic meets pop
Oprichter Jan Van Esbroeck & Jan Vereecke
Organisator PSE Belgium
Edities
Aantal edities 1020
Eerste editie 1985
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Night of the Proms is een muziekfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt in Europa. Klassieke muziek wordt hierbij gecombineerd met popmuziek. 350 jaar muziekgeschiedenis wordt gebracht door het huisorkest Antwerp Philharmonic Orchestra (voorheen Il Novecento) en het huiskoor Fine Fleur Choir. Daarnaast treedt een aantal artiesten uit binnen- en buitenland op. Jaarlijks staat een ander muziekinstrument in de schijnwerpers. Tot 2011 werd vrijwel ieder concert traditiegetrouw afgesloten met het nummer Land of Hope and Glory van Edward Elgar of met een willekeurig nummer van The Beatles.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Geïnspireerd door de Proms met de Last Night of the Proms in Londen, organiseerden twee studenten, Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke, op 19 oktober 1985 een Night of the Proms in het sportpaleis in Antwerpen. Het werd een succes met meer dan 13.500 bezoekers die kwamen meezingen in een gevarieerd programma. De volgende jaren werden er meer avonden ingelast en trokken ze de grens over. In 1990 vond er een try-out plaats in Apeldoorn. Sinds 1991 vindt de Night of the Proms jaarlijks in Ahoy' in Rotterdam plaats, vaak meerdere avonden achtereen. In 2007 zijn daarnaast nog twee besloten voorstellingen gegeven in het GelreDome-stadion in Arnhem met ruim 17.500 bezoekers per keer. In 2008 wordt daar ook één open concert gegeven. De laatste jaren nam in Nederland het aantal voorstellingen langzaam af. En dat terwijl het aantal voorstellingen in Duitsland alleen maar toeneemt. Sinds 2018 is ook de interesse en het aantal toeschouwers in België weer fors toegenomen, met als apotheose een uitverkochte summer edition in Koksijde in 2019. Een openluchtversie dat tevens de 1000e editie was.

Vanaf 1994 is er Night of the Proms in Duitsland en vanaf 1999 verkende Night of the Proms ook nog andere landen. Zo vonden er in het verleden al enkele edities plaats in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Denemarken. In 2003 werden 63 concerten gegeven met in totaal meer dan 661.000 bezoekers. In 2014 trok Night of the Proms naar de USA, Denemarken en Polen. In 2019 werd voor het eerst een 'Summer Edition' georganiseerd in Koksijde. Een zomerse openluchtversie voor 7000 bezoekers. In 2020 en 2021 was er geen Night of the Proms vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak.

Summer edition[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2019 wordt er in Koksijde een summer edition georganiseerd op het Kerkplein. De capaciteit moest voor de eerste editie al meteen uitgebreid worden vanwege de overweldigende ticketverkoop. Ook in 2020 werd er daarom een tweede editie aangekondigd, met meteen ook een tweede dag aangezien de kaarten al na één dag in verkoop allemaal de deur uit waren. Deze twee concerten van de tweede editie werden na een jaartje uitstel vanwege de coronapandemie in de zomer van 2021 gehouden voor telkens 5000 toeschouwers, het op dat moment maximum aantal toegelaten bezoekers.

Lichtjes Night of the Proms[bewerken | brontekst bewerken]

De lichtjes van Night of the Proms zijn sfeerlampjes in de vorm van een cilinder van 4,2 cm met aan de ene zijde een afgeronde top en aan de andere platte zijde een drukknop om het lampje binnenin te bedienen. Binnen de transparante cilinder staan namen van de sponsors gedrukt. Alles hangt aan een sleutelhanger. Ze worden op elke editie uitgedeeld aan het publiek.

Vaste optredens[bewerken | brontekst bewerken]

  • Orkest: Van 1985 tot 1990 trad het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen op tijdens de Night of the Proms, in 1990 het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera. Vanaf 1991 treedt het symfonieorkest Il Novecento op, onder leiding van Robert Groslot. Het orkest bestaat uit 55 musici, maar tijdens de Night of the Proms wordt het uitgebreid tot 72 musici. In 2015 werd het orkest in Rotterdam en Antwerpen gedirigeerd door Alexandra Arrieche en zij nam alle concerten sinds 2016 voor haar rekening. Sinds 2017 heeft het orkest een andere naam, het heet sindsdien het Antwerp Philharmonic Orchestra.
  • Presentatie: In België presenteerde Carl Huybrechts de show vanaf de eerste voorstelling in 1985 tot de laatste in 2014. In 2015 gaf hij de fakkel door aan Kobe Ilsen.[1]. In 2018 presenteerde Pieter Embrechts tweemaal de show in het Sportpaleis. In 2019 nam Bart Peeters de fakkel over in Koksijde en Antwerpen.
  • Koor: Van 1985 tot 1994 trad ieder jaar een ander koor op tijdens de Night of the Proms.
    • 1985: De Vedel, Fhilharmonisch koor van Antwerpen, Hasselts A Capellakoor, Jef Tinelkoor, Merksems Jeugd- en Kinderkoor, gemengd koor Singhet Scone, Zanglust
    • 1986: Alauda, Opera en Belcanto Koor, Gentse Oratoriumvereniging, St.-Gregorius uit Wetteren
    • 1988: Arti Vocali
    • 1989: Koninklijke Chorale Caecilia
    • 1990: Vlaamse Opera
    • 1991: West Brabants Operakoor, Koninklijke Liedertafel, Souvenir des Montagnards, Opera-ensemble Belcantorium en Antwerps Jeugdkoor Scaldis Cantat
    • 1992: Het West Brabants Operakoor en De Tweede Adem
    • 1993: leerlingen van diverse conservatoria
    • 1994: leerlingen van diverse conservatoria
    • In 1995 werd het koor Fine Fleur opgericht. Het koor bestaat uit 50 zangers en zangeressen. Sinds de oprichting traden ze op in een 24-koppige bezetting en maakt Fine Fleur vast deel uit van Night of the Proms, op 2 edities na. In 2008 en 2015 stonden respectievelijk het Angels in Harlem Gospel Choir en Scala & Kolacny Brothers op de affiche van Night of the Proms en vervingen zij Fine Fleur. Edwig Abrath is de vaste dirigent van het koor, het management is in handen van Luk De Deckers.
  • John Miles was bijna bij iedere Night of the Proms aanwezig met zijn Electric Band, bestaande uit Arnold Van Dongen (gitaar), Patrick De Smet (percussie), Rogier van Wegberg (bas), Hans van den Hurk (drums) en Geert Keysers (piano/toetsen). Miles wordt "Mister Proms" genoemd en brengt onder andere Music ten gehore. Dit nummer heeft hij op zondag 4 november 2007 voor de 500e keer gebracht op Night of The Proms. In 2008 was John Miles uitzonderlijk niet aanwezig tijdens de concertreeks omdat hij op wereldtournee was met Tina Turner, met wie hij in het verleden meermaals heeft samengewerkt. Dat jaar werd hij vervangen door Midge Ure. Hij overleed onverwacht in december 2021.

Gastoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

België:

Nederland:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]