Deborah Harry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deborah Harry
Deborah Harry op de Zwarte Cross 2011
Deborah Harry op de Zwarte Cross 2011
Algemene informatie
Volledige naam Deborah Ann (Debbie) Harry
Geboren 1 juli 1945
Geboorteplaats Miami
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep zangeres en filmactrice
Act(s) Blondie
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Debbie Harry in concert (dec. 2005)

Deborah Ann (Debbie) Harry (Miami, 1 juli 1945) is een Amerikaanse zangeres en filmactrice, die vooral bekend werd als zangeres van de popgroep Blondie.

Ze debuteerde eind jaren zestig in de folkgroep The Wind in the Willows, werd in de jaren zeventig bekend met Blondie en maakte vanaf de jaren tachtig ook soloplaten. Daarnaast was ze actief als actrice. Na een aantal bijrolletjes in kleine producties maakte ze in 1979 haar serieuze debuut in de film Union City. Tientallen filmrollen zouden volgen, waarvan die in David Cronenbergs Videodrome (1983), John Waters' Hairspray (1988), Satisfaction (1988) en My life without me (2003) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Ook was ze een paar jaar de zangeres van de succesvolle Jazz Passengers.

In 1998 maakte ze met haar band Blondie een comeback met het album No exit. Het nummer Maria stond toen in 14 landen op nummer 1. Even werd het weer stil rond Blondie. Deborah deed een aantal soloprojecten, speelde met de Jazz Passengers, stond op Broadway met Crave en speelde in tal van films mee. In 2003 kwam ze weer met een nieuw Blondie-album, The curse of Blondie. Er volgde een wereldtournee en de single Good boys bestormde de Britse hitlijsten.

In 2006 komt Deborah samen met de bandleden van Blondie in de Rock and Roll Hall of Fame. Tevens brengt ze in samenwerking met Moby in oktober een nieuw nummer uit met de titel New York, New York. dit nummer wordt als single uitgebracht en is te vinden op het nieuwe greatest hits album van Moby 'Go, The very best of Moby'.

In mei 2006 bracht Deborah Harry het nummer "Dirty and Deep" uit als protest tegen Lil' Kims veroordeling, Lil' Kim is een vriendin van Deborah.

Discografie[bewerken]

Soloalbums[bewerken]

  • Koo Koo (1981)
  • Rockbird (1986)
  • Def, dumb, and blonde (1989)
  • Debravation (1993)
  • Two times Blue (juni 2007)
  • Necessary Evil (september 2007)

Jazz Passengers[bewerken]

  • In Love (1994)
  • Individually twisted (1996)
  • Live in Spain (1997)

Externe links[bewerken]