Roger Hodgson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger Hodgson tijdens een concert in Frankrijk (2008)

Charles Roger Pomfret (Roger) Hodgson (Portsmouth, 21 maart 1950) is een Britse zanger en muzikant. Hodgson bepaalde vanaf de oprichting van de band voor een belangrijk gedeelte het geluid van Supertramp. De zanger kwam bij de groep omdat Rick Davies een zwak had voor zijn "high reaching voice".

Bekende hits die het typische Supertramp-geluid meekregen zijn onder andere Breakfast in America, The Logical Song, Give a Little Bit, Take the Long Way Home, en nog vele andere. In 1983 verliet Roger Hodgson vanwege een conflict met Rick Davies de formatie om een solocarrière op te bouwen. Dit afscheid leverde een succesvolle tour op (naar aanleiding van het album "Famous Last Words"). De muziek van Roger Hodgson volgde een totaal andere weg dan die van Rick Davies. Bij het uitbouwen van de solocarière van Roger Hodgson verschenen albums waarop nog steeds het karakteristieke geluid van de Wurlitzer piano te horen is (In the Eye of the Storm, Hai Hai, Open the Door).

Na het vertrek van Hodgson werd het stil rond Supertramp, maar in 1997 kwam de formatie weer in het nieuws. Een nieuwe concertreeks bood zich aan, alleen ontstond de vraag wie de plaats van Roger ging innemen. Uiteindelijk werd dit Mark Hart, gitarist en toetsenist van Crowded House.

Discografie[bewerken]

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Take the long way home - Live in Montreal 2007 29-09-2007 9 11

Revalidatie[bewerken]

In 1987 brak Hodgson tijdens het klussen beide polsen. Artsen zeiden dat hij nooit meer zou kunnen spelen. Na anderhalf jaar revalideren was Hodgson genezen en ging hij weer optreden.