Rick Davies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rick Davies
Rick Davies in 1979
Algemene informatie
Volledige naam Richard Davies
Geboren 22 juli 1944
Land Eastcott Hill, Swindon, Wiltshire, Engeland
Werk
Jaren actief 1962 - heden
Genre(s) Rock
Rhythm-and-blues
Instrument(en) Zang (bariton)
Keyboards
Mondharmonica
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Actief in Supertramp
Functie(s) Zanger
Toetsenist
Mondharmonicaspeler
In deze formatie 1969 - heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Richard (Rick) Davies (Swindon (Wiltshire)), 22 juli 1944) is een Brits musicus. Hij verwierf bekendheid als oprichter van de rockband Supertramp.

Davies speelde keyboard en mondharmonica op veel hitelpees van de band, die hij in 1969 met Roger Hodgson oprichtte. In muzikaal opzicht zijn er grote verschillen tussen Hodgson en Davies. Hodgson staat bekend om zijn falsetstem. Hij ontleende in zijn beginperiode veel inspiratie aan The Beatles en was verantwoordelijk voor de rock- en popmuziek van Supertramp. Davies zingt met een baritonstem en zijn werk kent invloeden uit de rhythm-and-blues en jazz. Davies schreef onder meer "Goodbye Stranger", "Bloody Well Right", "Ain't Nobody But Me" en "My Kind of Lady".

In het begin van de jaren 1960 vormde Davies o.a. met Ray O'Sullivan (later beroemd geworden als Gilbert O'Sullivan) in hun woonplaats Swindon de band Rick's Blues waarin Ray de drummer was.

Davies is momenteel eigenaar van een bedrijf genaamd Rick Davies Productions, dat weer de eigenaar is van de copyrights van Supertramps opnamen. Supertramp wordt sinds 1984 gemanaged door Sue Davies, die in 1977 met Davies trouwde.