Roxette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roxette
Roxette
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1986 – 2016
Oorsprong Vlag van Zweden Halmstad
Genre(s) Poprock
Softrock
Pop
Label(s) EMI
Leden
Gitaar, zang,
mondharmonica
Per Gessle
Zang Marie Fredriksson
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roxette was een uit Zweden afkomstige popgroep bestaande uit Marie Fredriksson en Per Gessle. De band werd in 2014 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.

Beginfase[bewerken | brontekst bewerken]

Fredriksson en Gessle waren in Zweden allebei al zo'n tien jaar bekend toen ze internationaal succes kregen: Fredriksson vooral solo, Gessle vooral als zanger van de band Gyllene Tider. Ze braken in 1989 samen internationaal door met het nummer The Look, dat in Nederland drie weken op de tweede plaats stond van de Nederlandse Top 40. Het verhaal doet de ronde dat het beginsucces mede te danken was aan een Amerikaanse student die het album Look Sharp! op cassette meebracht uit Zweden, waarna Amerikaanse radiostations het nummer bekendmaakten.[1] Later gaven de beide artiesten aan dat het zeker heeft bijgedragen dat deze student het nummer meenam, maar dat het toch zeker EMI's marketingbeleid was wat het succes teweegbracht. Het verhaal werd extra gebruikt als PR-stunt. Daarnaast werd het wel of niet een relatie hebben sterk gebruikt in de marketing. Bij ieder interview kwam het ter sprake. Ook hun modieuze uiterlijk en presentatie werden hun unieke handelsmerk.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

1989–1990: Look sharp! en It must have been love[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland haalde Roxette met het album Look Sharp! grote successen met twee top drie hits met de singles "The Look" en de ballad "Listen to your Heart". Maar ook "Dangerous" was succesvol in de hitlijsten. In 1990 werd Roxette gevraagd een nummer te schrijven voor de soundtrack van de succesvolle romantische comedy Pretty Woman. Omdat de band op dat moment aan het toeren was in Australië en Nieuw-Zeeland, en geen tijd had om een nieuw liedje te schrijven, werd de op dat moment twee jaar oude ballad "It Must Have Been Love" gebruikt, afkomstig van Roxette's eerste studioalbum Pearls of Passion. Vanwege het feit dat de tekst van het oorspronkelijke nummer gericht is op kerstmis, werd deze iets aangepast, werden er andere instrumenten gebruikt en werd er in een ander akoestiek opnieuw ingezongen. Dit resulteerde wereldwijd in een groot succes, met onder andere een nummer 1 hit in de Billboard Top 100. Van de videoclip bestaan twee versies, een met en een zonder fragmenten van de film.

1991–1993: Joyride, Tourism en Almost unreal[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na dit grote succes werd het derde studioalbum uitgebracht. De gelijknamige single "Joyride" was wereldwijd een groot succes en behaalde ook in Nederland de nummer 1 status in de Nederlandse Top 40. Van dit album werden nog drie andere singles uitgebracht, namelijk "Fading Like a Flower", "The Big L." en "Spending My Time". Alle resulteerden in een top tien hit. Na dit succes ging Roxette op tournee. De "Join the Joyride" tour in 1991/92 werd door anderhalf miljoen mensen wereldwijd bezocht verdeeld over 107 concerten. Tijdens deze tour werd de hand gelegd aan Tourism. Een album met nog niet eerder uitgebracht materiaal al dan niet opnieuw ingezongen of geremixt, live songs van de tour en een aantal nieuw geschreven liedjes, waarvan How Do You Do! de eerste single van het album werd. Het liedje werd een groot succes, waarna "Queen of Rain" en "Fingertips '93" de single opvolgden. Overigens in de uitgave van "Fingertips '93" een andere dan de gelijknamige akoestische versie op het album. De clip van dit nummer werd geregisseerd door Jonas Åkerlund. Na het grote succes van "It Must Have Been Love" als nummer voor een soundtrack, werden Gessle en Fredriksson ditmaal gevraagd door de makers van Hocus Pocus om een nieuwe titelsong te schrijven. Het resulteerde in "Almost Unreal". Op het laatste moment ging de overeenkomst niet door, tot woede van Per Gessle, en werd het lied uiteindelijk gebruikt voor de Super Mario Bros. film. Mede door deze wijziging en het floppen van de film is het gewenste succes van de single, met uitzondering van Engeland, uitgebleven.

1994–1996: Crash! boom! bang!, Don't bore us, Get to the chorus! en Baladas en Español[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 kwam Roxette met het vijfde studioalbum Crash! Boom! Bang!. Volgens eigen zeggen werd dit album bestempeld als meer volwassen. Critici zeggen echter dat het album niet in het tijdvak paste. Wellicht is dit de reden dat het niet de voorgaande successen evenaarde. Terwijl een succes in Amerika uitbleef door een slecht marketingbeleid van EMI, werd het album in Europa desondanks succesvol afgeleverd en goed ontvangen. Met bescheiden hitsingles als "Sleeping In My Car", het gelijknamige "Crash! Boom! Bang!", "Fireworks", "Run To You" en "Vulnerable" incasseerde Roxette opnieuw een succes dat ze afsloten met de Crash! Boom! Bang! wereldtour. Na het vijfde studioalbum werd het tijd om de balans op te maken met de lancering van Don't Bore Us, Get to the Chorus!, het eerste verzamelalbum van Roxette. Speciaal hiervoor werden vier nieuwe liedjes geschreven, waarvan "You Don't Understand Me" en "June Afternoon" als single werden uitgebracht. Overigens was het de eerste keer dat Per Gessle gebruik maakte van een internationale songwriter voor "You Don't Understand Me", namelijk Desmond Child. Aanvankelijk was het de bedoeling het nummer te verkopen aan overige artiesten, maar op het laatste moment besloot Gessle het nummer te behouden voor eigen gebruik. Het op nog geen enkel eerder album verschenen "It Must Have Been Love" en "Almost Unreal" vonden tevens op Don't Bore Us, Get to the Chorus! een plek. Om ook de Spaanstalige fans te voorzien, kwam Roxette in 1996 met het Spaanstalige Baladas En Español, het zesde studioalbum. Hierop werden twaalf bestaande nummers vertaald, opnieuw ingezongen en in een ander jasje gestoken, zij het minimaal. "Un Día Sin Ti" en "No Sé Si Es Amor" werden in Spaanstalige gebieden als single uitgebracht, al werd het gehele album positief ontvangen en veelvuldig gedraaid op de Spaanse en Latijns-Amerikaanse radiostations.

1999–2001: Have a nice day en Room service[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 keerde de band terug met een geheel nieuw en tegelijk weer vertrouwd geluid met het album Have A Nice Day. De single "Wish I Could Fly" werd wereldwijd goed ontvangen en werd een hit. De single "Anyone" werd met name in Engeland op MTV geboycot, omdat de videoclip aanstootgevend zou zijn. Een succes bleef daardoor uit. De videoclip werd geregisseerd door Jonas Åkerlund, tegenwoordig vooral bekend door de videoclips van Madonna en Lady Gaga. Roxette schokte vriend en vijand met de lancering van de single "Stars", een uptempo song met dance en techno invloeden, een ongebruikelijk geluid tot dan toe voor de band. In verschillende landen was laatstgenoemde single succesvoller dan het voor Nederland bekendere "Wish I Could Fly". De videoclip van "Stars" werd geregisseerd door Anton Corbijn. In Spaanstalige gebieden werd het album aangevuld met drie extra bonustracks, "Wish I Could Fly", "Anyone" en "Salvation" werden namelijk ook in het Spaans opgenomen. In 2001 werd Room Service gelanceerd, het achtste studioalbum tot dan toe. De eerste single die daaruit voortkwam was "The Centre of the Heart". Het nummer was in eerste instantie bedoeld als eerste single voor Have A Nice Day, maar omdat het nummer niet bij de rest van het album paste, is het bewaard voor Room Service. De videoclip van het nummer was de duurste ooit voor Roxette, en werd opgenomen in de Madonna Inn, een bekend hotel in Californië. Deze videoclip werd wederom geregisseerd door Jonas Åkerlund. "Real Sugar" en "Milk and Toast and Honey" volgden als respectievelijk tweede en derde single van het album. Een kleine concerttour na de lancering van Room Service volgde.

2002–2006: Hersentumor Fredriksson, twintigjarig jubileum met The Rox box[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 september 2002 raakte Marie Fredriksson in haar eigen huis buiten bewustzijn na te zijn uitgegleden. Wat in eerste instantie leek op een onschuldige valpartij, bleek later bittere ernst. In het ziekenhuis werd een hersentumor geconstateerd, die vervolgens succesvol behandeld is. Lange tijd kon Fredriksson niet praten of zingen. Maar in 2004 kwam ze met een Engelstalig soloalbum, The change. Het album is sterk door deze periode beïnvloed en bevat erg persoonlijke songteksten. In 2005 vertelde Fredriksson dat ze kankervrij is.[2]

In 2006 verscheen de single "One Wish". Een tijdje later kwam in 2007 de tweede single "Reveal" uit. Deze twee singles werden speciaal voor de The Rox Box/Roxette '86-'06 opgenomen, welke ter ere van het twintigjarig jubileum van Roxette werd uitgebracht. De box bestaat uit een grote verzameling Roxette hits en niet eerder uitgebrachte demo's in combinatie met een boek, twee dvd's met alle uitgebrachte videoclips en een complete registratie van het concert dat Roxette gaf tijdens MTV Unplugged uit 1993.

2009–2011: Night of the proms, Charm school en derde wereldtour[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 mei 2009, zeven jaar na het afblazen van de Night of the Proms concerten, wordt tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Roxette hoofdact zal zijn tijdens de Night of the Proms voorstellingen in het Antwerpse Sportpaleis, het Rotterdamse Ahoy, het Arnhemse GelreDome en in twaalf Duitse steden. Op 6 mei 2009, de dag na deze aankondiging, verscheen Marie Fredriksson als speciale gast tijdens een concert van Per Gessle, die in het kader van zijn "Party Crasher" solotour in De Melkweg in Amsterdam optrad. Ondanks eerdere gezamenlijke optredens na Fredrikssons ziekte, wordt dit concert gezien als het definitieve teken dat Roxette terug is in de internationale muziekwereld. Fredriksson verscheen in de eerste toegift, en speelde samen met Gessle de nummers "The Look" en "It Must Have Been Love". In het daarop volgende najaar brachten ze onder begeleiding van het Night of the Proms orkest Il Novecento en het koor Fine Fleur een aantal van hun hits ten gehore, waaronder "Wish I Could Fly", "Joyride", "Listen to your Heart", "The Look" en "It Must Have Been Love".

Eind 2009 kondigde Roxette aan wederom een album te gaan opnemen. Ter gelegenheid van dit nieuwe album kondigde Roxette op 3 november 2010 een nieuwe wereldtournee aan. Een van de concerten vond in Nederland plaats: op 9 juli 2011 trad Roxette op op Bospop in Weert. Naast verschillende concerten in Europa werden tijdens de wereldtournee onder andere ook Rusland, Oost-Europa, Zuid-Amerika, Dubai, Australië, Canada en Zuid-Afrika aangedaan.

Op 11 februari 2011 is, na een periode van tien jaar, het negende studioalbum verschenen met de titel Charm School. Charm School bevat twaalf nieuwe nummers, waarvan "She's Got Nothing On (But The Radio)" de eerste single is. Het album is het best te beschrijven als een geüpdatet classic Roxette anno 2011.

2012: The neverending world tour en Travelling[bewerken | brontekst bewerken]

De wereldtour, welke begin 2011 aanving naar aanleiding van het album Charm School, ging ook in 2012 gestaag verder met concerten in onder andere Australië, China en Indonesië. Vanaf april werd Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Europa weer aangedaan, maar ook werden optredens in de Verenigde Staten bevestigd door Per Gessle. Op 29 juni 2012 trad Roxette in de Heineken Music Hall in Amsterdam op, het eerste volledige Roxette-concert in Nederland sinds de Crash! Boom! Bang! tour in 1994 Ahoy' Rotterdam aandeed.

Op 2 maart 2012 kwam de nieuwe single "It's Possible" uit voorafgaand aan het nieuwe album Travelling. Dit album werd op 23 maart 2012 gelanceerd. Het was een album met nieuwe nummers, nummers in een nieuw jasje of live opgenomen in studio, hotelkamer of tijdens een soundcheck.

2016: Good Karma en einde van de tour[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 april 2016 kwam de nieuwe single 'It Just Happens' uit, voorafgaand aan het nieuwe album Good Karma dat op 3 juni 2016 werd gelanceerd. Het is het tiende studioalbum van Roxette met 11 nieuwe nummers.

Kort na het uitkomen van de single kondigde Roxette aan dat ze vanaf april 2016 per direct moeten stoppen met optreden vanwege gezondheidsproblemen van Fredriksson. De voorgenomen tour ter ere van het dertigjarig bestaan werd volledig geschrapt.[3]

Overlijden Fredriksson en Alsing[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 december 2019 overleed Marie Fredriksson op 61-jarige leeftijd.[4] Eind 2020 overleed drummer Pelle Alsing op 60-jarige leeftijd.[5]

Tours[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rock Runt Riket Swedish Tour (with Eva Dahlgren and Ratata) (1987)
  • Look Sharp! Swedish Tour (1988)
  • Look Sharp Live! European Tour (1989)
  • Join the Joyride! World Tour (1991/92)
  • The Summer Joyride – European Tour (1992)
  • Crash! Boom! Bang! World Tour (1994/95)
  • Room Service Tour (2001)
  • Night of the Proms (2009)(Classic meets Pop – headliner, with several artists)
  • European Tour (2010)
  • (Charm School) The Neverending World Tour (2011, 2012)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[6]
Pearls of passion 31-10-1986 -
Look sharp! 19-10-1988 29-04-1989 17 55
Joyride 28-03-1991 13-04-1991 4 47
Tourism 28-08-1992 19-09-1992 2 31
Crash! Boom! Bang! 11-04-1994 23-04-1994 6 29
Rarities 17-02-1995 - Verzamelalbum
Don't bore us, get to the chorus! - The greatest hits of Roxette 23-10-1995 04-11-1995 12 25 Verzamelalbum
Baladas en Español 02-12-1996 -
Have a nice day 22-02-1999 06-03-1999 12 11
Room service 02-04-2001 14-04-2001 80 3
The ballad hits 04-11-2002 08-02-2003 4 19 Verzamelalbum
The pop hits 24-03-2003 05-04-2003 27 10 Verzamelalbum
A collection of Roxette hits - Their 20 greatest songs! 20-10-2006 28-10-2006 48 4 Verzamelalbum
Charm school 11-02-2011 19-02-2011 21 3
Travelling 23-03-2012 31-03-2012 32 1
The 30 biggest hits - XXX 20-03-2015 25-04-2015 95 1
Good karma 03-06-2016 11-06-2016 36 1
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Don't bore us, get to the chorus! - The greatest hits of Roxette 1995 04-11-1995 4 25 Verzamelalbum
Have a nice day 1999 27-02-1999 1(2wk) 21
Room service 2001 07-04-2001 1(2wk) 10
The ballad hits 2002 16-11-2002 6 13 Verzamelalbum
The pop hits 2003 05-04-2003 17 5 Verzamelalbum
A collection of Roxette hits - Their 20 greatest songs! 2006 28-10-2006 17 23 Verzamelalbum
Charm school 2011 19-02-2011 27 6
Travelling 2012 31-03-2012 78 2
The 30 biggest hits - XXX 20-03-2015 28-03-2015 55 46
Good karma 03-06-2016 11-06-2016 18 11
Joyride 28-03-1991 04-12-2021 129 1

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[7]
The look 12-01-1989 01-04-1989 2 12 Nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Listen to your heart 15-09-1989 11-11-1989 3 12 Nr. 5 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Dangerous 02-05-1989 10-03-1990 17 8 Nr. 12 in de Nationale Top 100
It must have been love 01-05-1990 30-06-1990 3 17 Nr. 2 in de Nationale Top 100
Joyride 27-02-1991 09-03-1991 1(2wk) 13 Nr. 1 in de Nationale Top 100
Fading like a flower (Every time you leave) 29-04-1991 25-05-1991 8 7 Nr. 7 in de Nationale Top 100
The big L. 28-08-1991 14-09-1991 14 7 Nr. 15 in de Nationale Top 100
Spending my time 30-10-1991 16-11-1991 29 4 Nr. 26 in de Nationale Top 100
Church of your heart 24-02-1992 04-04-1992 tip 15 - Nr. 59 in de Nationale Top 100
How do you do! 03-07-1992 01-08-1992 2 15 Nr. 2 in de Nationale Top 100
Queen of rain 28-10-1992 07-11-1992 26 4 Nr. 20 in de Nationale Top 100
Fingertips '93 26-01-1993 20-02-1993 tip 2 - Nr. 32 in de Mega Top 50
Almost unreal 10-05-1993 12-06-1993 27 4 Nr. 31 in de Mega Top 50
Sleeping in my car 07-03-1994 26-03-1994 15 6 Nr. 19 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Crash! Boom! Bang! 09-05-1994 11-06-1994 23 4 Nr. 23 in de Mega Top 50
Fireworks 15-08-1994 03-09-1994 tip 7 - Nr. 41 in de Mega Top 50
You don't understand me 02-10-1995 28-10-1995 20 6 Nr. 19 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
June afternoon 18-01-1996 20-01-1996 tip 11 -
Wish I could fly 23-03-1999 20-02-1999 24 4 Nr. 35 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Anyone 17-05-1999 29-05-1999 tip 12 - Nr. 73 in de Mega Top 100
Stars 02-08-1999 14-08-1999 tip 20 - Nr. 74 in de Mega Top 100
The centre of the heart 19-03-2001 - Nr. 74 in de Mega Top 100
Milk and toast and honey 03-09-2001 - Nr. 80 in de Mega Top 100
A thing about you 14-10-2002 - Nr. 88 in de Mega Top 50 / B2B Top 100
One wish 06-10-2006 - Nr. 96 in de Single Top 100
She's got nothing on (but the radio) 10-01-2011 -
It's possible 05-03-2012 -
It just happens 08-04-2016 -
Some other summer 01-07-2016 -
Why don't you bring me flowers? 04-11-2016 -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The look 1989 15-04-1989 3 13 Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Dressed for succes 1989 08-07-1989 23 6 Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
Listen to your heart 1989 11-11-1989 3 15 Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Dangerous 1989 24-02-1990 21 12 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
It must have been love 1990 16-06-1990 3 18 Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Joyride 1991 23-03-1991 1(5wk) 15 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Fading like a flower (Every time you leave) 1991 25-05-1991 5 14 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
The big L. 1991 14-09-1991 9 12 Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Spending my time 1991 23-11-1991 11 9 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Church of your heart 1992 28-03-1992 35 5 Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
How do you do! 1992 25-07-1992 2 17 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Queen of rain 1992 07-11-1992 14 7 Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Fingertips '93 1993 27-02-1993 29 6 Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Almost unreal 1993 26-06-1993 23 10 Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Sleeping in my car 1994 26-03-1994 4 13 Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Crash! Boom! Bang! 1994 28-05-1994 14 12 Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Fireworks 1994 10-09-1994 24 7 Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Run to you 1994 24-12-1994 33 4 Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
You don't understand me 1995 04-11-1995 35 6
June afternoon 1996 27-01-1996 33 2
Wish I could fly 1999 13-02-1999 18 8 Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Anyone 1999 29-05-1999 30 8 Nr. 30 in de Radio 2 Top 30
Stars 1999 28-08-1999 45 4
The centre of the heart 2001 31-03-2001 21 7 Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Milk and toast and honey 2001 10-11-2001 49 1 Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
A thing about you 14-10-2002 02-11-2002 39 4 Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
She's got nothing on (but the radio) 10-01-2011 22-01-2011 tip 34 -

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22
Fading like a flower - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1966 - -
It must have been love 342 416 547 580 464 851 904 1201 1489 919 1436 1712 1768 1949 1703 1817 1909 1618 1733 1369 1475 1034 1136 1125
Listen to your heart - - - - - - 1003 801 1022 1352 1068 1272 1153 1323 1097 1168 1196 1117 1234 1168 1144 891 882 968
The look - 1227 - 1481 1088 1404 1572 1920 1932 1650 - - - - - - - - - - - 1952 - -

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live travelling the world 2013 14-12-2013 16 4
Roxette 2018 13-10-2018 5 3

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]