Halmstad (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Halmstad
Plaats in Zweden Vlag van Zweden
Halmstad (Halland)
Halmstad
Situering
Landschap Halland
Län Hallands län
Gemeente Halmstad
Coördinaten 56° 40′ NB, 12° 51′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,01 km²
Inwoners
(2005)
59005
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Halmstad is de hoofdstad van de gemeente Halmstad in het landschap Halland en de provincie Hallands län in Zweden. De plaats heeft 59005 inwoners (2005) en een oppervlakte van 3301 hectare. De plaats is ook de hoofdstad van de provincie Hallands län. De plaats ligt daar waar de rivier de Nissan uitmondt in zee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad zou voor de 11e eeuw al hebben bestaan en fungeerde als handelscentrum. Door overstromingen werd de nederzetting enkele kilometers noordoostwaarts verplaatst, meer richting de zee. Opgravingen kunnen nog gezien worden bij Övraby. Halmstad zou in 1307 stadsrechten hebben verkregen, wat het toentertijd de grootste stad aan de westkust van Zweden maakte. Een eeuw later werd de stad ingenomen door het Deense rijk. Halverwege de 16e eeuw verkreeg de stad een stadswapen geschonken van de Deense overheersers, uit dank voor de moedige weerstand die de stedelingen boden tegen de oprukkende Zweden. In 1619 vindt er een ontmoeting plaats aan de monding van de rivier Nissan net buiten de stadspoorten tussen de koningen Christiaan IV van Denemarken en Gustaaf II Adolf van Zweden, waar de twee de vrede bezegelen met een handdruk. Door het verdrag van Brömsebro wordt Halmstad in 1645 een Zweedse stad.

In 2007 werd het 700-jarig bestaan van de stad gevierd, beginnend met een speciaal vuurwerk op oudejaarsavond. In juni was het marinefestival met de Regatta Baltic Sail en in september werd de Solheim Cup op de Halmstad Golfklubb gespeeld.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de stad lopen de E6/E20, Riksväg 15, Riksväg 25 en Riksväg 26.

De stad heeft een station aan de spoorlijnen Göteborg - Malmö, Halmstad - Nässjö en Bolmen - Halmstad.

Ook heeft de stad een haven: de Haven van Halmstad.

Geboren in Halmstad[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Halmstad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.