Sopraan (zangstem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sopraan, van C4 tot C6 aangeduid in het groen
Mezzosopraan, van A3 tot A5 aangeduid in het groen
Alt, van F3 tot F5 aangeduid in het groen
Tenor, van C3 tot C5 aangeduid in het groen
Bariton, van A2 tot A4 aangeduid in het groen
Bas, van E2 tot E4 aangeduid in het groen

Een sopraan (uit het Italiaans: sopra: boven) is in de muziek een hoge vrouwelijke zangstem, met een ambitus (bereik) van de centrale c (= c1 = c' = C4 = 261,63 Hz[1]) tot a2 = a'' = A5 (880 Hz) in koormuziek en tot de hoge c (c3 = c''' = C6 = 1046 Hz) of hoger in het operarepertoire. Sommige sopranen komen zelfs hoger dan f3 = f''' = F6 (1396 Hz).

Enkele volwassen mannelijke zangers kunnen, zonder gebruik te maken van falset, ook zo hoog zingen als een sopraan, door gebruik te maken van een speciale techniek.[bron?]

Sopraan is eveneens de naam van de eerste stem in de vierstemmige harmonieleer. Bij een vierstemmige bewerking van een lied krijgt de sopraan de melodie of een bovenstem.

In de opera wordt het timbre van sopraanstemmen bepaald door het Duitse Fachsysteem. Dit wil zeggen dat de stem wordt gekwalificeerd op grond van haar kleur, dit leidt echter weer tot verschillende subcategorieën die hieronder besproken worden. Verscheidene rollen worden meestal gezongen door sopranen die behoren aan een andere “Fach”. Sopranen zingen meestal de partij van de held(in) in een opera.

Soubrette[bewerken]

Een zoete, lichte stem die vaak het beste is in de middenstem. Zij speelt vaak grappige, ondeugende maar aimabele rollen.

Lyrische coloratuur[bewerken]

Een lichte acrobatische stem die met gemak boven de hoge c (c3 = c''' = C6 = 1046 Hz) zingt.

Dramatische coloratuur[bewerken]

Een acrobatische stem met krachtige dramatische kwaliteiten en een bereik tot en met een f3 = f''' = F6 (1396 Hz).

Volle lyrische sopraan[bewerken]

Een zoete, gracieuze stem. Lijkend op de soubrette maar met een groter bereik en een sterker hoog register. Speelt vaak rollen die sympathie oproepen.

Spinto-sopraan[bewerken]

Een volle lyrische stem die tot dramatische hoogtepunten kan worden gebracht. Wordt vaak gezien als de lichtere vorm van de Dramatische sopraan.

Dramatische sopraan[bewerken]

Een krachtige en rijke stem die vol zit met emotie. Gebruikt voor de heldinnen en de tragische rollen. Bereik bes0 of a0 tot en met een c3 of zelfs hoger. Bij onderstaande rollen reiken de noten soms boven de c3.

Wagner-sopraan[bewerken]

Een zeer dramatische stem die zichzelf als een instrument over het orkest (minimaal 80-koppig) kan projecteren. Vaak een mythische heldin.

Zie ook[bewerken]

  1. In de gelijkzwevende stemming op basis van een kamertoon A4 van 440 Hz