RTL Late Night

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Late Night
De studio in het NH Schiller Hotel
De studio in het NH Schiller Hotel
Genre Praatprogramma
Speelduur 70 minuten
Presentatie Humberto Tan
Muziek Stephen Emmer
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie American Hotel, Amsterdam (2013-2014)
Schiller Hotel, Amsterdam (2014-heden)
Productie
Producent Blue Circle
Uitzendingen
Start 26 augustus 2013
Seizoenen 5
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

RTL Late Night is een Nederlands praatprogramma dat sinds 2013 iedere werkdag van 22.30 tot 23.40 uur wordt uitgezonden op de Nederlandse commerciële zender RTL 4 en wordt gepresenteerd door Humberto Tan.

Geschiedenis[bewerken]

In 2005 verhuisde Barend & Van Dorp naar televisiezender Talpa en kwam er op RTL 4 geen vervangend praatprogramma. Nederland 1 begon in 2006 met het praatprogramma Pauw & Witteman, dat op werkdagen tussen 23.00 en 0.00 uur te zien was en een succes werd. Om de concurrentie aan te gaan met Nederland 1 besloot RTL 4 om als proef van augustus t/m december 2013 RTL Late Night te gaan maken. Door het succes ging het programma in januari 2014 verder.

De tune van het programma is geïnspireerd op het nummer She's a Superlady van Luther Vandross.

Op 28 februari 2018 maakte Tan in het programma bekend dat RTL hem had gevraagd met het RTL Late Night te stoppen en plaats te maken voor vernieuwing. Na de zomer van 2018 keert RTL Late Night terug in een vernieuwde versie met Twan Huys als presentator.

Inhoud[bewerken]

In het programma zitten dagelijks andere bekende en onbekende gasten aan tafel om te discussiëren over actuele nieuwsonderwerpen. Onder anderen Richard Groenendijk, Jan Heemskerk, Michiel Vos, Jan van Hooff, Goedele Liekens, Frits Spits, Saskia Noort, Arjan Postma, Peter R. de Vries, Gerard Ekdom, Bart Peeters en Jan Jaap van der Wal zijn of waren regelmatig te gast.

Luuk Ikink was sinds de start tot de zomer van 2016 de vaste sidekick. Marieke Elsinga deed dit in seizoen 2016-2017. Sinds september 2017 is er geen sidekick meer. Jan Jaap van der Wal en Martijn Koning zijn vervangende sidekicks geweest. Peter van der Vorst was tot en met 2016 de vaste vervanger van Tan. In de zomer van 2017 was Beau van Erven Dorens als presentator van RTL Summer Night de vervanger.

In het najaar van 2014 werd iedere aflevering afgesloten met de nachtgroet van Lange Frans. Vanaf halverwege februari 2015 was enkele weken de cartoon Toos & Henk van Paul Kusters te zien in het programma. Voormalig sidekick Luuk Ikink keerde per 5 mei 2017 terug om eens per maand populaire video's op YouTube aan tafel te bespreken.

Seizoen 1 werd uitgezonden vanuit het American Hotel in Amsterdam. Sinds seizoen 2 komt het praatprogramma vanuit het NH Schiller op het Rembrandtplein in Amsterdam. Het programma moest een andere locatie zoeken, omdat het vanwege de toenemende populariteit voor overlast zorgde.

Zomeredities[bewerken]

In 2014 en 2015 waren er geen uitzendingen van begin juni tot en met eind augustus. In 2016 ging het programma door tot en met eind juli, waarbij in juli Peter van der Vorst de presentatie op zich nam en Jan Jaap van der Wal Ikink als sidekick verving. In juli en augustus 2017 werd het programma onder de naam RTL Summer Night en met presentator Beau van Erven Dorens en sidekick Elsinga uitgezonden. Omdat Elsinga op 'vakantie' was, werd zij tijdelijk vervangen door Martijn Koning. Later werd bekend dat dit geen vakantie was, maar dat ze weg was vanwege de deelname aan het programma 'Expeditie Robinson'. Het tijdstip van de talkshow verschoof in de zomer naar 21:30 tot 23:00 uur.

Foto's[bewerken]