De Hallen (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorgevel aan de Tollensstraat.

De Hallen is een cultureel centrum in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West, met een bibliotheek, theater, bioscoop, horeca, tv-studio’s en ambachtencentrum. Het centrum is gevestigd in de voormalige Remise Tollensstraat van de Gemeentetram Amsterdam, gebouwd in 1902-'05 en is tot 1996 in gebruik geweest bij het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam, daarna waren de gebouwen nog in gebruik bij diverse huurders, waaronder tot 2005 het Amsterdams Openbaar Vervoer Museum. Het complex is gelegen tussen de Kinkerstraat, Bilderdijkkade, Bellamyplein en Ten Katestraat.

De Hallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd het complex ontruimd in opdracht van het toenmalig stadsdeel Oud-West, dat haast wilde maken met de verwezenlijking van plannen om het te verbouwen tot een cultureel centrum 'De Hallen voor Amsterdam-West', inclusief theater, bibliotheek etc. Sindsdien stond het complex zeven jaar leeg.

Eind 2011 werd bekend dat stadsdeel West de stichting TROM heeft aangewezen als partij om Tramremise De Hallen te ontwikkelen. Daarmee is het plan van Lingotto, dat in opdracht van het voormalige stadsdeel Oud-West was gemaakt, afgevallen. TROM (TramRemise OntwikkelingsMaatschappij) is ontstaan op initiatief van leden van de 'klankbordgroep' van buurtbewoners, de architect André van Stigt en het bedrijf Burgfonds. Op 27 november 2012 kwam het groene licht van het stadsdeel, de financiering was rond.

Begin 2013 startte de verbouwing die twee jaar ging duren.[1] Op 5 april 2014 werd het eerste fase van de renovatie afgesloten en het meest zuidelijke deel, de Hannie Dankbaarpassage voor het publiek geopend met daaraan het filiaal van de Openbare Bibliotheek en de kunstuitleen Beeldend Gesproken. Het Hotel De Hallen aan het Bellamyplein opende in de zomer van 2014. In september 2014 opende de Filmhallen, waarin ook een zaal is ingericht met het interieur van de vroegere Cinema Parisien, die aan de Nieuwendijk stond. De zaal was jarenlang ondergebracht in het Filmmuseum in het Vondelparkpaviljoen en vindt nu zijn derde locatie. Behalve het hotel liggen alle instellingen en bedrijven aan de passage die evenwijdig aan de Kinkerstraat loopt. In februari 2015 was de metamorfose van het complex voltooid.

Vanuit deze studio werd in 2022 het programma Moltalk, de nabeschouwing van Wie is de Mol? uitgezonden. Dit programma wordt normaal gesproken uitgezonden vanuit het Vondelparkpaviljoen, maar kon daar dat jaar niet terecht vanwege een verbouwing nadat de AVROTROS die dit programma uitzendt in 2021 vertrok uit het paviljoen. In 2023 keerde het programma daar weer terug.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nieuw leven in de Hallen, 20 jaar plannen voor hergebruik. Auteur: Eisse Kalk. Uitgave: Stichting Agora Europa; 2015. ISBN 978-90-811002-6-7

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]