Kinkerstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kinkerstraat
Tramlijn 7 in de Kinkerstraat

De Kinkerstraat is een straat in Amsterdam-West, onderdeel van de Kinkerbuurt. De straat is in 1881 genoemd naar de dichter en advocaat Johannes Kinker (1764-1845).

De straat ligt in het verlengde van de Elandsgracht en loopt van de Nassaukade tot aan de Kostverlorenvaart, waar de Kinkerbrug de verbinding vormt met de Postjesweg.

Tijdens de oorlog woonde SS'er Jan Boogaard bij zijn moeder in aan de Kinkerstraat. De mislukte overval op het Huis van Bewaring Weteringschans, door Boogaard verraden, mondde uit in de arrestatie van verzetsstrijder Johannes Post in de Kinkerstraat. Onder meer de SD'er Willy Lages was hierbij aanwezig.

Halverwege de straat is de markt in de Ten Katestraat. De straten in de omgeving werden genoemd naar schrijvers en dichters.

Sommige woonblokken aan de zuidzijde van de straat zijn vanwege hun slechte staat in de jaren 1970 en 1980 afgebroken en, in het kader van de stadsvernieuwing, door nieuwbouw vervangen.

Sinds 1905 rijdt tramlijn 7 door de straat. In 1914 kwam lijn 17 er bij en in 1921 lijn 23. Met een onderbreking van 1956 tot 1962, toen lijn 17 als buslijn werd geëxploiteerd, is de lijn hier gebleven, evenals lijn 7, die nu al ruim een eeuw een vaste verschijning in de Kinkerstraat is gebleven. Van de winterdienst 1962 tot de winterdienst van 1971 reed hier ook nog lijn 27 als spitstramlijn.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kinkerstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.