Michiel Vos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michiel Vos
Vos in de VS (2008)
Achtergrondinformatie
Geboren 19 december 1970
Geboorteplaats Groningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep journalist en Amerika-correspondent
Bekend van VRT, EénVandaag, Goedemorgen Nederland, My America, NPO Radio 2, Pauw, Jinek, Beau, RTL Boulevard
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Michiel Vos (Groningen, 19 december 1970) is een jurist, journalist en Verenigde Staten-correspondent. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vos is oorspronkelijk advocaat, maar besloot het roer om te gooien en journalist te worden. Dat begon in 2000 met een stage bij Max Westerman tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika. Van 2004 tot 2015 was Vos wekelijks te beluisteren als Amerika-correspondent in het programma Ruuddewild.nl van Ruud de Wild. Ook is hij momenteel[(sinds) wanneer?] als correspondent werkzaam voor de VRT (Vlaamse Radio en Televisie), EénVandaag (NPO 1) en Goedemorgen Nederland (KRO, Radio 1). Sinds 2017 is hij weer te horen op NPO Radio 2 in het programma De Wild in de Middag.

In 2006 heeft hij ook voor het laatste seizoen Barend & Van Dorp bij Talpa enkele malen opgetreden als Amerika-correspondent. Voor de VPRO is hij presentator van speciale filmavonden op Nederland 3. Daarnaast is hij sinds 2016 een van de vaste gasten in het praatprogramma RTL Late Night.

In 2014 kwam de VPRO met de televisiedocumentaire My America. Vos woont inmiddels tien jaar in Amerika en laat het land zien door zijn eigen ogen. Hij toont de wereld van de rijken en invloedrijken, zoals zijn eigen Amerikaanse familie, maar ook het land van de straatarmen, voor wie de spreekwoordelijke Amerikaanse droom maar al te vaak een nachtmerrie blijkt te zijn. Hij plaatst zodoende het Amerika van de superrijke "1%" tegenover dat van de arme, of verarmde "99%", en constateert dat hij zich als 'jochie uit Groningen'[1] ongemakkelijk voelt bij de uitersten van deze welvaartskloof.[2]

Tijdens de bestorming van het Capitool in 2021 bracht Vos tussen de menigte live verslag uit, terwijl zijn echtgenote en schoonmoeder Nancy Pelosi vastzaten in het gebouw.[3]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Vos is woonachtig in New York en is op 18 juni 2005 getrouwd met de Amerikaanse Alexandra Pelosi met wie hij twee kinderen heeft.[4] Zij is de dochter van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en prominent lid van de Democratische partij (Verenigde Staten). Ze ontmoetten elkaar op het International Documentary Filmfestival Amsterdam van 2002, waar ze haar film Journeys with George presenteerde, die over de Bush-verkiezingscampagne van 2000 gaat. Samen met haar werkte hij aan de latere documentaire Diary of a Political Tourist over de campagne van de Democratische Partij in 2004. Presidentskandidaat John Kerry werd op de voet gevolgd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • The 500 Hidden Secrets of New York (2018) (met Ellen Swandiak)