Nico Knapper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nico Knapper
Nico Knapper (1983)
Nico Knapper (1983)
Algemene informatie
Volledige naam Nico Knapper
Geboren 30 juli 1934
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1955 - heden
Beroep zanger, televisieregisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nico Knapper (Amsterdam, 30 juli 1934) is een Nederlands zanger, producent en televisieregisseur.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na het Barlaeus Gymnasium begon Knapper als zanger van het Franse chanson, onder meer in de show van Wim Sonneveld, en werkte bij het gezelschap van Toon Hermans. Hij zong verder in Frankrijk en in de Verenigde Staten met zijn vrouw met het programma Janine et Nico. Later begon hij in Nederland een carrière als tv-regisseur en -producer. Een kwart eeuw lang werkte hij voor de VARA, onder meer als producer van de Rudi Carrell-shows en van Top of Flop. Als regisseur-producer maakte hij verder ook programma's met zangers en zangeressen als Gerard Cox, Ramses Shaffy en Jasperina de Jong. Ook regisseerde hij een aantal cabaretprogramma's, zoals die met Wim Kan. Begin 1968 richtte hij met zijn vrouw en Frans van Lier "de Werkwinkel" op, om het Nederlandse lied te promoten. Enkele talenten als Herman van Veen, Marnix Kappers en Lenny Kuhr kregen hierdoor meer bekendheid.

Met de schrijvers Chiem van Houweninge en Alexander Pola bracht hij de populaire comedyserie Zeg 'ns Aaa op televisie. Verder regisseerde hij onder meer Medisch Centrum West, Oppassen!!! en Ha, die Pa!.

Knapper won tweemaal de Televizier Ring: eenmaal voor Zeg 'ns Aaa en eenmaal voor Oppassen!!!. In 1996 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Knapper was getrouwd met een Française en woont afwisselend in Nederland en Parijs.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]