Gijs Scholten van Aschat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gijs Scholten van Aschat
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Gijsbert Jan Abraham Scholten van Aschat
Geboren 16 september 1959
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Acteur
lid Akademie van Kunsten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gijsbert Jan Abraham (Gijs) Scholten van Aschat (Doorn, 16 september 1959) is een Nederlands acteur.

Familie[bewerken]

Scholten van Aschat is een lid van het geslacht Scholten en een zoon van Karel Scholten van Aschat. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen, onder wie Reinout Scholten van Aschat.

Loopbaan[bewerken]

Scholten van Aschat speelt toneel sinds zijn jeugd. Hij gaf al voorstellingen samen met zijn broer, zus en vriendjes op de zolder van zijn ouderlijk huis in Tiel. Maar de plannen om acteur te worden dateren van toen hij een jaar of veertien was.[1] Hij deed op zijn zeventiende auditie voor de Amsterdamse Toneelschool maar werd afgewezen.

Hij heeft aan de Toneelacademie in Maastricht gestudeerd waar hij bevriend raakte met de acteurs Pierre Bokma en Peter Blok, schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie hij later weer te maken zou krijgen, onder andere bij het toneelstuk Cloaca van Goos dat door Van de Sande Bakhuyzen werd geregisseerd en ook door hem werd verfilmd.

Scholten van Aschat is in de eerste plaats toneelacteur, maar werd onder meer bekend van de films Cloaca, De Passievrucht en Tirza en de televisieseries Pleidooi en Oud Geld. In 1983 kreeg hij de Arlecchino voor zijn rol in het stuk Midzomernachtsdroom en 1993 ontving hij de Louis d'Or voor zijn rol in Decadance van Het Nationale Toneel. Voor zijn rol in de televisieserie Oud Geld kreeg hij in 1998 een Gouden Kalf. In 2001 ontving hij de Johan Kaartprijs. Hij was tussen 2004 en 2015 de houder van de Albert van Dalsumring, die hij ontving uit handen van Pierre Bokma en op 20 juni 2015 doorgaf aan Hans Kesting. Sinds enkele jaren is hij te zien samen met o.a. Stefan de Walle in het programma De vloer op. In 2011 werd hij winnaar van de 'Esta Luisterboek Award' voor het voorlezen van De Tuinen van Dorr van Paul Biegel. In 2012 schreef hij zijn eerste eigen boek Beretta Bobcat.

Gijs Scholten van Aschat heeft lange tijd last gehad van plankenkoorts en heeft uiteindelijk hulp gezocht om daar mee om te gaan[2].

Filmografie[bewerken]

Televisie[bewerken]

Theater[bewerken]

Luisterboeken[bewerken]

  • Stemmengeschuifel - 2013 - Toneelgroep Amsterdam, audiowandeling door Amsterdam gezien door de ogen van schrijver Herman Heijermans
  • Beretta Bobcat - 2012 - eigen werk, (Luistergeschenk tijdens de Week van het Luisterboek)
  • De tuinen van Dorr - 2010 - van Paul Biegel, met liedjes geschreven door Floor Minnaert en ingezongen door Gijs. (Hiervoor won Gijs Scholten van Aschat in 2011 de Ésta luisterboek award)
  • Het sleutelkruid - 2009 - van Paul Biegel, met liedjes geschreven door Floor Minnaert en ingezongen door Gijs.
  • Opwaaiende zomerjurken - 2009 - van Oek de Jong
  • Tsjilp (ESTA Sterke stemmen serie) - 2008 - van Willem Elsschot
  • Rouw op je dak - 2008 - van Jos Brink
  • De Vuurvogel - 2005 - van Igor Stravinsky

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. ‘Mijn oergevoel ligt in het theater.' De ambities van Gijs Scholten van Aschat. NCRV-Gids (6 september 2003)
  2. Ivo van Woerden. Kunst helpt mij beter naar de wereld te kijken. Trouw.nl (12-03-2013) Geraadpleegd op 24-10-2015