Het Toneel Speelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Toneel Speelt is een in 1996 opgericht toneelgezelschap gevestigd in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

De premières zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam en verder reizen de voorstellingen door het land. Het gezelschap is opgericht in 1996 door Ronald Klamer en Hans Croiset en kiest voor literair, oorspronkelijk Nederlands toneel. Daarmee staat het in een traditie waarin niet de regisseur maar de auteur maatgevend is. De dramaturgie gaat uit van de exegese van de tekst. Het vertellen van een verhaal op het toneel is een keuze voor complexiteit. "Daarom besta ik" (Roger Scruton) bevat de drie kernwoorden waar het mens-zijn over gaat en dat is tevens de vraag waar iedere aansprekende toneelvoorstelling omheen speelt. Daarmee volgt literair toneel het spoor van Euripides, Shakespeare, Ibsen, Tsjechov, en O'Neill. Literair toneel wordt gemaakt in een rijke traditie en daaraan ontleent het ook zijn betekenis. In die traditie staan de Nederlandse toneelschrijvers Joost van den Vondel, Herman Heijermans, Willem Jan Otten, Hugo Claus, Karst Woudstra, Ger Thijs, Maria Goos, Rob de Graaf, Lot Vekemans en Peter van de Witte.

Spelers[bewerken]

Ronald Klamer is zowel artistiek als zakelijk eindverantwoordelijk. Het gezelschap heeft geen vast acteursensemble. Een aantal acteurs speelt(speelde) regelmatig bij Het Toneel Speelt, zoals Peter Blok, Mark Rietman, Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, Petra Laseur, Annet Nieuwenhuyzen, Ariane Schluter, Alice Reys, Tjitske Reidinga, Fockeline Ouwerkerk, Rene van Zinnicg Bergmann, Marcel Hensema, Paul Hoes, Hans Croiset, Guy Clemens, Bart Klever, Maarten Heijmans en Daan Schuurmans. Jaap Spijkers regisseerde stukken van Herman Heijermans, Maria Goos en Vondel.

Voorstellingen[bewerken]

De voorstellingen van Het Toneel Speelt onderscheiden zich door de zeer hoge kwaliteit van het acteerwerk. Succesvolle voorstellingen waren onder andere Een sneeuw, Een Zwarte Pool (van Karst Woudstra), Familie, Jefta of Semitische Liefdes (van Benno Barnard), Lucifer, Cloaca, Braambos, Alexander, Jozef in Egypte, Raak me Aan (Louis d'Or voor Mark Rietman), De Geschiedenis van de Familie Avenier, Op hoop van zegen en Ghetto van Herman Heijermans.

In 2001 regisseerde Hans Croiset Lucifer. De tekst was wel ingedikt, maar geen bewerking te noemen. De visuele inkleding bestond uit niet veel meer dan licht- en geluidseffecten, in de recensies omschreven als 'onwezenlijk mooi, blauw licht' respectievelijk 'een ether vol geluiden', resulterend in 'echo's van een oersoep'.[1] Op een verder leeg podium droegen de acteurs lange witte jassen zonder kraag, met vleugels die gedurende het verloop steeds zwarter werden. Na de confrontatie van de twee kampen waren ook hun jassen zwartgeblakerd. Het pessimisme werd nog benadrukt doordat het oorspronkelijke slot met de aankondiging was ingewisseld door Gabriëls moedeloze zin over de mens: 'Was hij maar nooit geschapen.'[2] Aan het slot ging Gods kristalblauwe licht uit en werd het toneel bedekt met een zwart kleed, door rcensent Wilfred Takken omschreven als een 'kamerbrede rouwsluier'.[2] Wederom werd aangetoond dat er voor Vondel een publiek was: een maand na de première bleek er nog grote belangstelling te zijn.

In seizoen 2010/2011 werd De Wijze Kater van Herman Heijermans opgevoerd in de regie van Jaap Spijkers met onder andere Mark Rietman, Marisa van Eyle, Camilla Siegertsz, Maarten Heijmans en Steyn de Leeuwe. In januari 2011 ging Expats van Peter van de Witte in de regie van Mark Rietman in première. Hieraan werken mee: Daan Schuurmans, Lies Visschedijk, Maarten Heijmans, Fabian Jansen, Fockeline Ouwerkerk en Sieger Sloot. Vondels Gijsbrecht van Aemstel met Mark Rietman (Gijsbrecht), Carine Crutzen (Badeloch), Daan Schuurmans, Paul Hoes, Marisa van Eyle, Bart Klever, Leander de Rooij e.a. in de regie van Jaap Spijkers ging op Nieuwjaarsdag 2012 in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. In augustus 2011 ging King Lear in première met Mark Rietman in de titelrol. De Gijsbrecht kwam op 1, 2 en 3 januari 2013 terug in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Ook in 2014 was de Gijsbrecht weer te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. In september 2013 ging Familie van Maria Goos opnieuw in première met een compleet andere cast dan 13 jaar geleden: Catherine ten Bruggencate, die veel furore maakte als Wilhelmina in De soldaat van Oranje, Tijn Docter, Anne Lamsvelt spelen mee en verder Joop Keesmaat, Guy Clemens en Astrid van Eck. De laatste twee zijn genomineerd voor de toneelprijzen 2013. Een nieuw gezicht is Aat Ceelen, de regisseur van Familie die eerder veel succes had met Doek van Maria Goos en De verleiders, de theaterhit van seizoen 2012/2013. In januari 2014 gaat voor Een sneeuw van Willem Jan Otten in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Otten is in 2014 onderscheiden met de P.C.Hooftprijs. Dit Hollands drama wordt gespeeld door Anne Wil Blankers, Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Fockeline Ouwerkerk, Bart Klever, Joop Keesmaat, Benja Bruijning, Anne Lamsvelt en geregisseerd door Mette Bouhuys. Een sneeuw ging eerder in 1997 bij Het Toneel Speelt in première met o.a. Annette Nieuwenhuyzen en Petra Laseur.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Zalm, Rob van der i.s.m. Xandra Knebel (2005). Hans Croiset, theatermaker. Amsterdam: Theater Instituut Nederland in coproductie met P.S. Items. ISBN 9070892715