Fabian Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fabian Claes Jansen
Fabian Jansen
Algemene informatie
Volledige naam Fabian Claes Coppoolse Jansen
Geboren 1983
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2005-heden
Beroep filmregisseur, acteur, producent
[www.fabuch.nl Officiële website]
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fabian Jansen (1983) is een Nederlands acteur, film- en theaterregisseur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Fabian Claes Coppoolse Jansen (1983), is acteur, cineast, film/toneelschrijver, impact producer en directeur/bestuurder van Fabuch Social Cinema. Hij studeerde in ’05 af als acteur aan de Toneelacademie Maastricht. Fabian's voornaamwoorden  zijn hij/hem/diens. Hij is getrouwd en heeft een dochter.

Fabian speelde grote rollen bij gezelschappen als Noord Nederlands Toneel (NNT), Theater Artemis, Orkater, Peergroup, Onafhankelijk Toneel, De Toneelschuur, Toneelgroep Maastricht, Theater Zeelandia, het Vlaamse NTGent, Antigoné en ’t Arsenaal, het Duitse Bühne Wittenberg en het Ierse Dead Centre Theatre Company in meer dan 40 stukken op podia in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Ierland, Engeland en Broadway - NYC.

Naast theater speelde hij hoofdrollen en dragende rollen in evenzoveel films en series van regisseurs als Peter Greenaway, Saskia Diesing, Mijke de Jong, Margien Rogaar, Tallulah Schwab en Mark de Cloe.

Fabian schreef/regisseerde voorstellingen voor o.a. Theater Artemis, Onafhankelijk Toneel, Toneelschuur en Noord Nederlands Toneel. Daarnaast produceerde, regisseerde en schreef hij voor Fabuch Social Cinema onder andere de prijswinnende films Ella, Lady, Maalkop, ADA en Vanmiddag zal het regenen, meerdere podcasts, de online marathon improvisatie performances #Els (168 uur en 100 uur)  en de met lof overgoten theatermonoloog Gemma.

In 2017 richtte hij Fabuch Social Cinema (kort: Fabuch) op, een inclusief film- & theaterproductiehuis. Met Fabuch creëert hij collectief sociaal en artistiek bewustzijn door middel van professionele maatschappelijk geëngageerde films, voorstellingen en multimedia-projecten voor een breed publiek, met topacteurs, -musici, -zangers en professionele film-, muziek- en theatercrew, over én met ogenschijnlijk kansarme mensen en verborgen thema’s uit  alle lagen van de samenleving. Fabuch geeft deze mensen zo een gezicht en helpt talent ontwikkelen.

Fabuch produceert qua verhaal en werkmethode op een innovatieve manier urgente projecten en daarbijbehorende landelijke impactcampagnes, met als doel reële en blijvende verandering. Projecten van Fabuch lagen al tweemaal aan de basis voor nieuwe onderzoeken en wetsvoorstellen in De Tweede Kamer. Daarmee is Fabuch al vijf jaar een stille sociaal-artistieke kracht in het cultuurlandschap en verbindt op eigen wijze theater/film met ’t sociale domein.

Fabian volgde in 2019 een traject tot ‘Impact Producer - Sociale Impact Campagnes voor Film & Theater’ en werkte als impact producer/adviseur voor o.a. Stadsschouwburg De Harmonie, International Arthouse LUX , NHL Stenden, Dutch Directors Guild en Fabuch Social Cinema. Ook werkt hij als freelance adviseur voor het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK).

Daarnaast is hij (gast)docent aan verschillende hogescholen en MBO’s, waar hij teksttoneel, improvisatie, community theater, impact produceren, filmacteren en filmregie doceert.  

Fabian is lid van de Dutch Directors Guild (DDG), ACT Acteursbelangen, The Dutch Actors Studio en Atelier Néerlandais in Parijs, Frankrijk.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]