Saskia Diesing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saskia Diesing
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Winschoten, 1972
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1996 - heden
Beroep Filmregisseur
scenarioschrijver
Films Nena
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saskia Diesing (Winschoten, 1972) is een Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver. Voor haar speelfilm Nena, waarmee ze in 2014 debuteerde, won Diesing een Gouden Kalf voor de beste regie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Saskia Diesing volgde de opleiding Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar ze in 1996 afstudeerde. Hierna werkte ze zeven jaar voor de VPRO als programmamaker, samensteller en eindredacteur. Ze werkte mee aan programma's als Waskracht!, VPROVanavond, Ingodsnaam en Het Geluk van Nederland.

In 2002 regisseerde Diesing een eerste film Du in de reeks "Nieuwe Lola's", die werd geselecteerd voor de Prix Europa. Daarna regisseerde ze verschillende korte films en televisiefilms.

Als speelfilmregisseur debuteerde Saskia Diesing met Nena, waarvoor ze samen met Esther Gerritsen ook het scenario schreef. De film ging in 2014 in première op het Nederlands Film Festival. Saskia Diesing won met Nena het Gouden Kalf in de categorie beste regie. Ook het scenario kreeg een nominatie. De succesvolle samenwerking met Esther Gerritsen werd voortgezet. De tweede speelfilm Dorst was een verfilming van het gelijknamige boek van Esther Gerritsen, waarvoor ze beiden weer het scenario schreven. Dorst ging in première in 2018 op het IFFR.

Behalve als scenarist en regisseur is Saskia Diesing ook werkzaam als docent Audiovisual Media aan de faculteit Kunst Media en Technologie van de HKU.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Regie[bewerken | brontekst bewerken]

Scenario[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]