Het verloren transport (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het verloren transport
Regie Saskia Diesing
Producent Hans de Wolf
Alexander Dumreicher-Ivanceanu
Christine Kiauk
Scenario Saskia Diesing
Hoofdrollen Hanna van Vliet
Bram Suijker
Eugénie Anselin
Anna Bachmann
Muziek Paul Eisenach
Jonas Hofer
Montage Axel Skovdal Roelofs
Première 14 november 2022 (Hongarije)
Genre Oorlogsfilm
Speelduur 100 min.
Taal Nederlands, Duits, Russsich
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het verloren transport is een film uit 2022 die geregisseerd werd door Saskia Diesing en met Hanna van Vliet, Bram Suijker, Eugénie Anselin en Anna Bachmann in de hoofdrol. De film vertelt de geschiedenis van het Verloren transport. Dit transport bestond uit meer dan tweeduizend gevangenen uit Bergen-Belsen en strandde in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in het Duitse dorp Tröbitz. Het verhaal wordt door Saskia Diesing bewust verteld vanuit het vrouwelijke perspectief.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

De film begint op het moment dat een transport is gestrand in Tröbitz. Aan boord is de Nederlands-Joodse vrouw Simone, samen met haar man Izaäk. De gevangenen komen in aanraking met het Rode Leger, die aangeeft dat zij in het nabijgelegen Tröbitz onderdak kunnen vinden. Het perspectief van het Rode Leger wordt verteld door de ogen van de soldate Vera.

In Tröbitz hebben de Russen eerder huisgehouden en de moeder van de Duitse tiener Winnie doodgeschoten. Daarna wordt Winnie gedwongen een aantal Joodse overlevenden van het transport in huis te nemen, waaronder Simone en haar man. Ook Vera is in het huis ingekwartierd. Dit levert spanningen tussen de vrouwen op, ook al groeien de vrouwen langzaam naar elkaar toe. Zo verhindert Vera dat Winnie door een aantal Russische soldaten verkracht wordt.

Simone en Izaäk proberen samen met een aantal andere overlevenden naar Nederland te reizen, maar worden tegengehouden omdat ze in quarantaine moeten, omdat er vlektyfus is uitgebroken. Izaäk overlijdt hieraan. Winnie helpt bij het verplegen van de zieken. Vera geeft intussen geen gehoor aan een order van de regering in Moskou om alle dokters en geleerden onder de gevangenen te selecteren, zodat zij naar Rusland gestuurd kunnen worden om zich daar verdienstelijk te maken. De film eindigt met de komst van een aantal Amerikaanse trucks, waarmee de voormalige gevangenen terugkeren naar het westen. Simone neemt afscheid, terwijl Vera en Winnie haar nakijken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Hanna van Vliet Simone
Eugénie Anselin Vera
Anna Bachmann Winnie
Bram Suijker Izaäk
Frieda Barnhard Mirjam
Billy de Walle Menachem
Konstantin Frolovr Alexei
Fabienne Elaine Hollwege Eldride
Germain Wagner Priester
Nora Koenig Moeder Bärbel

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerden Uitslag
2023 Nederlands Film Festival Beste Hoofdrol Hanna van Vliet Genomineerd
Beste Bijrol Bram Suijker Genomineerd